Snowden: Angela Merkel nu a fost singura personalitate germană spionată de NSA

 edward_snowden1

Cancelarul german Angela Merkel cu siguranță nu a fost singura personalitate germană spionată de Statele Unite ale Americii, a declarat fostul consultant al Agenției de Securitate Națională (NSA) a SUA, Edward Snowden, într-un interviu difuzat duminică seara de postul de televiziune german ARD, relatează luni AFP.

„Cred că este puțin probabil ca cineva care dorește să monitorizeze (comunicațiile) guvernului german să o asculte doar pe Angela Merkel, însă nu și pe consilierii săi, sau alți membri marcanți ai guvernului sau politicieni locali”, a declarat Edward Snowden.

Fostul consultant NSA făcea referire la dezvăluirile (la originea cărora se află) privind ascultarea unui telefon mobil al cancelarului german de către serviciile americane de informaţii, care au provocat tensiuni diplomatice între Berlin şi Washington.

Realizată în această săptămână într-o cameră de hotel din Moscova, emisiunea difuzată duminică seara este primul interviu filmat cu fostul consultant NSA de când acesta a plecat din Hong Kong în iunie 2013 pentru a se refugia în capitala Rusiei, unde trăiește în prezent.

În acest interviu acordat unui jurnalist german, Snowden s-a arătat foarte prudent în afirmaţii. Una dintre condiţiile impuse de către preşedintele rus Vladimir Putin, atunci când i-a acordat azil pentru un an, a fost să pună capăt dezvăluirilor care ar putea să “dăuneze Statelor Unite”.

Snowden a reiterat că nu dorește să anticipeze informațiile care ar putea să mai apară în presă datorită documentelor pe care le-a sustras, dând în același timp asigurări că a dat toate documentele jurnaliștilor și că nu mai există nimic în posesia lui.

În interviu, Snowden a afirmat că „nu există nicio îndoială că Statele Unite sunt implicate în spionaj economic”.

“Dacă există informaţii, de exemplu, despre Siemens, care să fie în interesul naţional, dar care nu au nimic a face cu securitatea naţională, ei, bine, ei vor lua oricum aceste informaţii”, a explicat el.

Fostul consultant al serviciilor americane de informaţii este inculpat în Statele Unite pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului, după ce a făcut dezvăluiri incommode despre supravegherea electronică efectuată de către autorităţile americane.

C.A.

NICIUN COMENTARIU