3 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 18:48
No menu items!

Siviu Bian, omul lui Mircea Hava de la PDL Alba, condamnat definitiv la închisoare

spot_img

bian3

Silviu Bian, fostul președinte al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă a fost condamnat, definitiv, la 6 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Silviu Bian s-a predat, joi seară, poliției din Alba Iulia, pentru a fi încarcerat. După ce va petrece o perioadă în arestul IPJ, Bian va fi trasferat la un penitenciar, unde își va ispăși pedeapsa.

Deciia, definitivă, a fost dată în cursul zilei de joi de instanța supremă, care a menținut, astfel, hotărârea dată de magistrații Curții de Apel, în iunie 2013, care au decis ca Bian să stea la închisoare 6 ani. La Tribunalul București, pe fondul procesului, Bian primise 9 ani de închisoare.

Fostul președinte al ANOFM a fost trimis în judecată în noiembrie 2011, de procurorii DNA, alături de alți doi directori din cadrul instituției. Potrivit DNA, Bian a primit 270.000 de euro de la opt angajați, în cadrul a două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanțate din fonduri europene, pentru a vira 25% din costul acestora, reprezentând cofinanțarea din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Președintele atunci în funcție al Agenției a fost prins în flagrant de anchetatori, în timp ce primea 82.000 lei de la subordonații din AJOFM Brașov.

Silviu Bian a fost propus în funcția de la București de organizația PDL Alba, unde Mircea Hava, cel mai vechi baron al democrat liberalilor, face jocurile politice de ani de zile. Hava este edilul Alba Iulia din 1990, doar într-un singur mandat fiind viceprimar. Odată cu Silviu Bian, Hava a trimis la București alți doi oameni politici tineri – secretarul de stat de la Educație Oana Badea, secretarul de stat în Ministerul Culturii Adrian Lemeny dar și pe Tudor Grindean, fostul șef al Poliției Alba, care a fost promovat la cabinetul fostului secretar de stat de la Interne, Ioan Dascălu.

M.N.