8.9 C
București
vineri, 16 aprilie 2021 - 23:16

Situația se complică în Ucraina, după ce soția președintelui a fost diagnosticată cu COVID-19

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky şi-a suspendat călătoriile oficiale şi îşi va limita expunerea în public după ce soţia sa a fost testată pozitiv la nou coronavirus, a anunţat vineri biroul prezidenţial, relatează dpa, preluată de Agerpres. Anunțul vine la 3 zile după ce președintele a spus că se gândește să se infecteze, ca să arate oamenilor că este o boală de care te vindeci.

Președintele Ucrainei declara în urmă cu câteva zile că s-a gândit serios să se infecteze în mod intenționat cu coronavirus pentru a le arăta oamenilor că ”nu este ciuma”. ”Vreau să trec prin acest proces. Vreau să mă îmbolnăvesc cu coronavirus”, a declarat Zelenskiy într-un interviu acordat publicației Ukrainian Pravda, scria Politico.eu

”De ce? Pentru ca oamenilor sa le fie mai ușor”, a spus Zelenskiy. ”Ne-am strâns și le-am sugerat oamenilor mei: Haideți, mă îmbolnăvesc, voi fi imediat izolat și voi trece normal prin asta. Astfel încât oamenii să înțeleagă că te poți îmbolnăvi, nu te simți bine dar voi trece eu însuși prin asta ca să înțeleagă că nu este un motiv de depresie, că nu este ciuma. Pentru că noi acum uităm, dar la început a fost un moment foarte înfricoșător când am crezut că vom muri cu toții”.

Şeful statului nu are însă voie să-şi delege sarcinile prezidenţiale oricărei alte persoane, potrivit constituţiei ucrainene, şi prin urmare nu poate intra într-o izolare totală, se arată într-un comunicat.

Preşedintele, 42 de ani, va fi supus zilnic unor teste pentru coronavirus şi va veni în contact numai cu consilieri şi serviciul de pază.

Vestea survine la câteva ore după ce soţia lui Zelensky, de asemenea în vârstă de 42 de ani, a anunţat că a contractat virusul şi că se va autoizola imediat. Preşedintele şi cei doi copii ai cuplului au fost testaţi negativ.

În prezent, numărul de cazuri de COVID-19, boala respiratorie cauzată de coronavirus, se ridică la aproximativ 30.000, numărul deceselor fiind sub 900 în Ucraina.