miercuri, 2 decembrie 2020 - 3:39

Situația celor mai afectate țări europene de valul al doilea COVID

Un totem metalic, urmărit din deșertul Utah/SUA, până la Bâtca Doamnei/Neamț de vânătorii de mistere

Fotografia unei structuri metalice misterioase apărută la sfârşitul lui noiembrie la Bâtca Doamnei/Piatra-Neamţ, în apropiere de cetatea dacică Petrodava, face înconjurul presei anglo-saxone, după...

Decizie istorică în UK: Curtea Supremă pune capăt practicilor de schimbare a sexului la copii sub 16 ani

Este puțin probabil ca un copil cu vârsta sub 16 ani care ia în considerare realocarea sexului să fie suficient de matur pentru a...

Mamă suedeză traumatizată de pierderea unui copil, îl ține pe al doilea 30 de ani închis în casă

Un bărbat în vârstă de 41 de ani a fost găsit închis într-un apartament dintr-un oraș apropiat capitalei Stockholm, după ce mama sa în...

Atac mortal cu mașină, într-o zonă pietonală din Trier/Germania

”Mai multe persoane” au fost ucise , iar alte 15 au fost rănite, marţi, de o maşină, într-o zonă pietonală din oraşul german Trier...

Tot mai multe țări europene sunt îngenuncheate de valul al doilea al pandemiei de Covid, care în acest moment nu poate fi oprit și care a provocat deja aproape 12 milioane de infecții și aproape 300.000 de decese pe continent.

Franța bate toate recordurile în 24 de ore

Datele epidemice din Franța au depășit sâmbătă toate recordurile din acest al doilea val de coronavirus, după înregistrarea a 60.486 de infecții într-o singură zi, cel mai mare număr de când există cazuri, și alte 828 de decese în spitale și rezidențe.

Bilanțul de decese publicat sâmbătă de autoritățile sanitare include cele 398 de decese din ultima zi în spitale, la care se adaugă 430 de decese de marți, în case de bătrâni și centre de asistență, cifră pe care guvernul francez o actualizează marți și vineri.

În total, numărul deceselor în Franța de la începutul epidemiei se ridică la 39.865, în timp ce infecțiile depășesc 1,6 milioane, mai exact 1.661.853 milioane de cazuri confirmate din martie.

Spania, în stare de alarmă de un an 

Ministerul Sănătății din Spania a raportat sâmbătă 22.516 cazuri noi de coronavirus, dintre care 9.150 au fost confirmate în ultimele 24 de ore, și încă 347 de decese.

Este a doua zi consecutivă în care au fost raportate peste 300 de decese în acest al doilea val (au fost 368 vineri), ajungând la 38.833 decese de când a început epidemia în Spania. Numărul total oficial de cazuri se ridică la 1.328.832.

Incidența medie cumulată în Spania este de 525,7 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, mai mică decât cea din Republica Cehă (1.477,4), Belgia (1.448,4), Elveția (1.108,2), Franța (881,6), Olanda (699,9) și Italia (563,3).

Spania a rămas în stare de alarmă de la 25 octombrie anul trecut, când guvernul a declarat o carantină de noapte și marea majoritate a regiunilor au început să impună carantine temporare locale în propriile teritorii și în locații specifice, pentru a împiedica intrarea și ieșirea persoanelor, cu excepția motivelor permise și dovedite.

Italia, la a doua carantină

Între frustrare și resemnare, milanezii au început sâmbătă a doua carantină din cauza pandemiei de coronavirus, după ce guvernul italian a decretat închiderea regiunilor de nord ale Lombardiei, a cărei capitală este Milano, plus Piemont și Valea Aosta și sudul Calabrei.

Este o măsură cu care guvernul italian încearcă să stopeze contagiunea și pe care a impus-o regiunilor cu mai multe cazuri, deși această a doua carantină este ceva mai ușoară decât cea impusă în primăvară pentru întreaga țară.

Conform ultimelor date, Lombardia a înregistrat aproape 10.000 de noi infecții în 24 de ore, iar Milano este cea mai afectată provincie, în special capitala.

Începând de sâmbătă, magazinele, restaurantele și barurile s-au închis, este interzisă călătoria în alte regiuni și ieșirea din casă cu excepția mersului la serviciului, ducerea copiilor la școală sau din motive urgente sau de sănătate, dar supermarketurile sunt încă deschise, fabricile și alte activități precum coaforurile, chioșcurile, farmaciile, creșele și școlile numai pentru învățământul primar.

Italia cumulează peste 800.000 de cazuri totale de contagiune, inclusiv 40.000 de decese de la începutul pandemiei, la nivel național.

Portugalia se întoarce la starea de urgență 

Portugalia a doborât sâmbătă recordul de infecții zilnice, cu 5.550 de cazuri în ultimele 24 de ore, în timp ce numărul de spitalizări și de internări la terapie intensivă a fost cel mai mare din întreaga pandemie, a raportat Direcția Generală de Sănătate (DGS) din această țară.

În ultimele 24 de ore, 52 de persoane au murit cu coronavirus, a doua cea mai mare valoare zilnică (59 de decese au fost raportate ieri), iar numărul total de decese se ridică la 2.792.

Parlamentul portughez a aprobat sâmbătă o revenire la starea de urgență, nivelul maxim de alertă din țară, începând de luni, timp de 15 zile, măsură care va fi mai limitată decât cea aplicată primăvară și care urmărește să ofere o acoperire legală guvernului pentru impune mai multe restricții.

Germania caută soluții pentru sistemul de educație

Reprezentanții atât ai profesorilor, cât și ai studenților din Berlin au cerut sâmbătă să se pună în practică alternative la cursurile cu prezență fizică, în fața creșterii noilor infecții cu coronavirus și a lipsei de protecție în centrele de învățământ.

Germania a înregistrat din nou un număr maxim de infecții, depășind 20.000 de pozitivi de Covid-19 în 24 de ore, iar numărul deceselor a crescut la 166 într-o singură zi, potrivit datelor de la Institutul Robert Koch (RKI) de virologie. Autoritățile sanitare au înregistrat 21.506 de cazuri noi într-o singură zi.

Numărul total de pozitivi, de la prima contagiune, de la sfârșitul lunii ianuarie, este de 619.089, cu 11.096 decese.

Olanda, copleșită de creșterea cazurilor

Infecțiile zilnice au crescut din nou în Olanda, pentru prima dată săptămâna trecută, deși gradul de ocupare a spitalelor s-a redus, în timp ce guvernul olandez a avertizat vineri cele mai afectate municipalități cu impunerea unei carantine, care i-au adus critici, pentru că ar fi necesară declararea unei stări de alarmă.

Ministrul olandez al asistenței medicale, Tamara van Ark, a considerat că „ar trebui” să se impună restricții în regiunile care înregistrează cel mai mare număr de coronavirus, precum Rotterdam, unde situația este „alarmantă”, măsura fiind respinsă de municipalități, deoarece necesită declararea, pentru prima dată, a unei stări de alarmă.

Belgia revine ușor

Belgia continuă să-și îmbunătățească datele despre rata coronavirusului, care, deși este printre cele mai înalte din Europa, împreună cu Republica Cehă, sugerează că vârful infecțiilor din al doilea val a fost depășit și că limita de decese poate fi, de asemenea, aproape.

„Se pare că eforturile noastre dau roade (…). Dacă tendința continuă și credem că așa va fi, marți, 27 octombrie, acum 12 zile, va rămâne ca vârful infecțiilor din al doilea val, cu 22.771 infecții”, a declarat, vineri, Yves van Lanthem, purtătorul de cuvânt francofon al comitetului tehnic împotriva Covid.

Numărul mediu săptămânal de infecții scade cu 16%, în același mod în care internările în spitale pentru coronavirus au început să scadă cu 2% săptămâna trecută și se așteaptă ca situația să se îmbunătățească și mai mult, ca efect al închiderii magazinelor neesențiale, care a fost aplicată de lunea trecută. „De câteva zile, am văzut că cifrele evoluează într-o direcție pozitivă, din fericire. Putem distinge, în sfârșit, vârful acestui al doilea val”, a spus expertul.

O posibilă nouă mutație virusului

Între timp, incertitudinea crește în legătură cu focarul neașteptat din Danemarca, pe seama unei mutații a SARS-CoV-2 detectată la om și provenită de la fermele de nurci.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că este prea devreme pentru a înțelege consecințele noii variante a coronavirusului la nurcile crescute în Danemarca și a menționat că, în acest moment, nu există dovezi că acesta ar avea un impact asupra transmisibilității sau severității virusului.

Mutația SARS-CoV-2 a fost detectată la 214 de persoane care lucrează la fermele de nurci, dar există și cazuri în rândul populației locale, potrivit celor mai recente date publicate de Statens Serum Institut, centrul de referință danez pentru bolile infecțioase.

După ce și-a pus în cap credincioșii care au vrut să participe la pelerinaje, Guvernul se ceartă acum cu Federația Română de Fotbal

Guvernul lui Ludovic Orban a fost criticat, în ultimele zile, de credincioșii care au vrut să participe în număr mare la pelerinajul de Sf....

Ceremonie scurtă la Arcul de Triumf, de Ziua națională a României. Președintele Iohannis a avut o singură grijă – votul din 6 decembrie

Sărbătorile publice au fost anulate anul acesta, de Ziua Națională a României. Nu au mai avut loc petreceri, nu s-au mai împărțit sarmale și...

Scandal la Buzău. Candidatul partidului fondat de „Petrov”, acuzat de blaturi și combinații politice

Dezvăluiri de senzație și scandaluri au apărut în aceste zile în viața politică buzoiană, protagoniști fiind politicieni cu state vechi, mai ales cu palmares...

Statistici alarmante în Japonia: mai multe victime cauzate de sinucideri într-o singură lună, decât toate decesele Covid. Femeile și copiii, cele mai expuse

Experții au avertizat că pandemia ar putea duce la o criză de sănătate mintală. Șomajul în masă, izolarea socială și anxietatea îi afectează pe...

UK: Pandemia scoate la suprafață rețelele de exploatare sexuală a româncelor. 90% dintre ele au fost recrutate de iubiți

Traficanții sexuali pot obține profituri de peste 1 milion de lire sterline pe an de pe urma unui bordel, iar restricțiile Covid le-au ușurat...