19.6 C
București
duminică, 25 iulie 2021 - 5:25

Situația mamelor din România, cea mai proastă din Uniunea Europeană

spot_img

Un raport al organizației Salvați Copiii arată că România este pe ultimul loc în UE la situația mamelor și pe locul 66 în clasamentul mondial al țărilor cu cele mai bune condiții pentru mame

mama_copil

Conform celui de-al 16-lea Raport Anual al Organizaţiei Salvaţi Copiii – “Situaţia mamelor la nivel mondial” – România ocupă locul 66 în clasamentul mondial al ţărilor cu cele mai bune condiţii oferite mamelor, dar este pe ultimul loc în topul ţărilor din Uniunea Europeană

România este depăşită de state cu posibilităţi relativ mai mici, precum Belarus (locul 25), Serbia (locul 35) sau Muntenegru (locul 42), dar și de Bulgaria (44).

Pe primul loc, din cele 179 de state incluse în raport, se află Norvegia, urmată de alte ţări nordice. Pe ultimul loc, la fel ca și anul trecut, este Somalia.

În România, se constată un decalaj clar al performanţelor privind rata mortalităţii infantile, în funcţie de mediul de rezidenţă. Astfel, aceasta este constant mai ridicată în mediul rural – 10,4 la mie, în 2013 – în comparaţie cu cea din mediul urban – 6,8 la mie (INS 2013). Cauzele, potrivit raportului, sunt distanța mare până la medici în unele zone rurale, accesul redus la servicii medicale, nivelul scăzut de educație al mamelor și veniturile mici ale acestora.

Al.Maghiar