27.1 C
București
joi, 1 iunie 2023 - 18:53
No menu items!

Situația din Ucraina aduce din nou piețele bursiere pe minus

spot_img

Investitorii germani sunt pesimiști, indicele ZEW în cădere liberă

dax

Bursele și indicatorii economici din Europa au scăzut marți, cu efecte globale negative, pe fondul tensiunii majore dintre Moscova și Kiev, generate de intenția rușilor de a trimite un convoi în estul Ucrainei.

Potrivit agenției Reuters, indicele DAX al Bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,2%, moneda euro se apropie de cea mai mică valoare în raport cu dolarul din ultimele nouă luni, iar indicele ZEW, care reflectă așteptările analiștilor și investitorilor din Germania, este la cel mai mic nivel din decembrie 2012. Germania este cea mai mare economie a Zonei Euro și cea mai importantă destinație pentru exporturile românești.

Sondajul ZEW reflectă conflictul din Ucraina și temerea că sancțiunile și contra-sancțiunile aplicate de Rusia și Occident ar putea afecta economia Germaniei și a Europei.

Grupul german Henkel, producător de bunuri de consum, a transmis marți că veniturile ar putea scădea în semestrul al doilea din cauza conflictului din Est. Acțiunile Henkel au scăzut cu 5,7%.

Alte companii germane cu expunere mare pe piața Rusiei sunt Adidas, al doilea producător mondial de echipament sportiv, operatorul aeroportuar Fraport și Rheinmetall, producător din domeniul apărării.

V.B.