13.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 22:45
No menu items!

Sistemul medical românesc, îngenuncheat de coronavirus. Care sunt spitalele-focar? HARTĂ

spot_img

Mai multe spitale din România s-au transformat deja în adevărate focare de infecție cu SARS-CoV-2, motiv pentru care activitatea în mai multe unități a fost suspendată. Un număr încă nerepecizat de cadre medicale se află în autoizolare, așteptând rezultatul testelor pentru SAR-CoV-2. La ultima informare oficială, din 26 martie,  153 de cadre medicale aveau diagnostic confirmat pentru COVID-19.

Dintre acestea, 70 sunt medici, 50 sunt asistente, 15 infirmiere, o îngrijitoare și 17 angajați auxiliari. Cele mai multe îmbolnăviri în rândul cadrelor medicale au fost raportate în județul Suceava (90), urmat de București (36), Hunedoara – 12, Covasna – 5, Iași – 3, Arad și Vrancea câte 2, și Constanța 1 caz. 

UPDATE 26 martie, ora 12.30 – 20 de cadre medicale de la Spitalul Militar de Urgență Alexandru Popescu” Focșani au fost confirmate cu COVID-19, conform www.digi24.ro, pe lângă cele două cazuri înregistrate inițial, a căror diagnosticare a condus, cu o zi înainte, la suspendarea activității instituției.

UPDATE 26 martie, ora 12.00 – 2 cadre medicale de la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc au fost depistate cu noul coronavirus, din întâmplare, susține managerul instituției. Este vorba despre un medic angajat în cadrul Secţiei Medicină Internă și o asistentă de la Unitatea de Primiri Urgențe. „Chiar și eu eram la fel. Sunt răcit. Nu avem idee de unde au putut lua acest virus. Suntem indignați că nu avem teste și nu putem să știm cine este infectat. De două sătămâni facem referate și solicitări, iar directorul economic vi le poate și centraliza. Nu am primit niciun echipament”, a declarat pentru SuceavaLive, managerul interimar al Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, medicul Adrian Cosinschi.

UPDATE 25 martie, ora.10.00 – Spitalul Județean de Urgență Slobozia și Spitalul Țăndărei au trimis acasă, în autoziolare, 15 medici și asistente, după ce au intrat în contact cu o femeie confirmată ulterior cu coronavirus. Este vorba despre o femeie de 70 de ani, care s-a prezentat, duminică, cu insuficiență respiratorie, iar în momentul în care i s-a făcut radiografie pulmonară a aparut suspiciunea infectării cu coronavirus. Femeia a fost transferată la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, iar confirmarea infectării a vennit marți. Femeia nu a călătorit în străinătate şi a intrat în legătură cu câteva rude venite din Anglia la Ţăndărei, cu câteva săptămâni înainte ca epidemia să izbucnească în această ţară.

Spitalul MAI Dimitrie Gerota este închis de la momentul confirmării diagnosticului de Covid-19 în cazul fostului polițist Nelu Lupu. Peste 30 de oameni, toate cadrele medicale, de la director, la brancardieri, dar și familiile acestora au avut de suferit din cauza pacietului care a mințit în privița călătoriei sale în Israel. Pe site-ul unității medicale scrie mare: SPITAL ÎN CARANTINĂ CU RESTRICȚIONARE TOTALĂ. DIN 11 MARTIE, PÂNĂ LA NOI ORDINE. 

Spitalul județean Suceava a fost închis, luni, pentru dezinfecție și transformarea în spital specializat în tratarea bolnavilor de COVID-19. 2 pacienți se numără între primele 4 decese din cauza SARS-CoV-2, din România și 92 de cadre medicale au fost confirmate ca fiind infectate. O asistentă medicală de la această unitate sanitară a povestit pentru Digi24 cât de gravă este situația acolo. Spitalul nu a fost încă dezinfectat și totuși se introduc cazuri de coronavirus peste pacienți sănătoși, care nu au fost încă externați. Pe lângă lipsa de echipamente și absența testărilor în cazurile cu suspiciuni de infectare COVID-19, cadrele medicale au fost convocate în ședințe care au înlesnit extinderea contagiunii. Întreaga conducere a spitalului este  cercetată pentru „zădărnicirea combaterii bolilor” şi „abuz în serviciu”, prevăzute de Codul penal, „în sensul că la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase”, după cum a transmis Parchetul Judecătoriei Suceava. 

Anchetă penală și la Spitalul Sfântul Ioan, din Capitală, după ce mai multe cadre medicale au reclamat că le lipsesc echipamentele de protecție și prevenție, că sunt obligați să viziteze saloanele, dar și că un grup de 30 de medici a fost convocat la o ședință, într-o încăpere mică și închisă. Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 din Capitală au anunțat marți deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu după ce mai multe cadre medicale de la Spitalul de Urgență Sfântul Ioan din Capitală au depus plângeri împotriva conducerii. 

Spitalul Floreasca, București – 18 medici au fost plasati în carantină duă ce pacientul cu care au luat contact a murit. 18 cadre medicale de la Spitalul Floreasca din Bucuresti au fost plasate in carantina dupa ce un pacient testat pozitiv cu Coronavirus cu care acestia ar fi intrat in contact a murit, scrie Antena3 . 

Spitalul Sfântu Gheorghe – 5 medici diagnosticați cu COVID-19. Primarul Antal Arpad cere publicarea numelor cadrelor medicale infectate. ”Am solicitat personalului medical în cauză, care a fost testat pozitiv pentru coronavirus, să-şi anunţe numele public. Sper sincer că acest lucru se va face cât mai curând posibil, pentru a elimina temerile oamenilor şi pentru a restabili încrederea comunităţii.Cred că aceasta ar fi atitudinea lor corectă şi responsabilă acum. Combaterea acestei epidemii necesită fapte, fapte precise, clare. Nu căutăm un ţap ispăşitor, dar dorim ca persoanele care au fost în contact cu cei infectaţi să poată să îşi protejeze părinţii, copiii şi pe cei apropiaţi. În mod normal, nu aş cere-o şi nu aş cere-o în mod public, dar acum există o situaţie de urgenţă, iar siguranţa şi sănătatea comunităţii trebuie să fie în primul plan.”, a scris primarul pe Facebook, marți dimineață. 

O secție a Spitalului Sf. Spiridon din Iași a fost închisă, marți, după ce un pacient care era internat acolo a fost confirmat cu coronavirus.Este vorba despre secția de gastroenterologie. Anunțul privind închiderea secției a fost făcut marți dimineață. Măsura a fost dispusă după ce un pacient care era internat acolo a fost confirmat cu coronavirus. Doar această secție va fi închisă pentru a fi dezinfectată. Acolo nu se mai fac internări, astfel că activitatea secției va fi reorganizată.

Spitalul Fălticeni – Un medic al Secției Boli Interne, diagnosticat cu Covid-19, în cursul zilei de sâmbătă. Managerul Spitalului Municipal Fălticeni, medicul Vlad Morariu, a declarat că medicul respectiv are o formă uşoară şi deocamdată este în stare stabilă, dar și că s-a efectuat deja acţiunea de dezinfecţie şi nebulizare a Compartimentului de Primiri Urgenţe al unităţii spitaliceşti, precum şi a Secţiei de Boli Infecţioase şi Cardiologie. Morariu a mai spus că ceilalţi contacţi ai cazului pozitiv se află sub supraveghere, la recomandarea DSP Suceava, iar în cazul în care apar simptome se va efectua testarea pentru a se stabili dacă au infecţie cu noul coronavirus.

Spitalul Universitar București – Doi pacienți internați în spital au murit ca urmare a infectării cu SARS-Co-V-2. Cel de-al doilea pacient decedat, duminică, de coronavirus a fost internat timp de patru zile la Spitalul Universitar din București fără să fie testat, deși prezenta febră și tuse. Bărbatul în vârstă de 74 de ani s-a prezentat singur la spital, dar a fost testat de abia după patru zile și a ieșit pozitiv, moment în care în care a fost transferat la Spitalul Victor Babeș. Managerul spitalului Universitar a fost suspendat din funcție, tot duminică, de ministrul sănătății. Surse spitalicești susțin că și clinicile private vizitate de cei doi pacienți decedați din cauza infectării cu SARS-CoV-2 sunt încă funcționale. Ancheta epidemiologică este încă în curs. 

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE!!!