10.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 10:17

Sistemul de urgenţă, modificat prin ordonanţă de guvern. Şeful IGAv, mutat la Direcţia de Management Operaţional

spot_img

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă va fi coordonat, potrivit actului normativ, de vicepremierul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea

smurd_accident_bulgaria4

Sistemul de intervenţie în situaţii de urgenţă va fi modificat, miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă aflată deja pe masa Executivului. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), actul normativ prevede stabilirea clară a tipurilor de risc care vor fi gestionate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, coordonat de Gabriel Oprea. În acelaşi timp, şeful Inspectoratului General de Aviaţie (IGAv) al MAI, general locotenent Dorel Grădinaru, a primit o nouă funcţie în cadrul Direcției Generale de Management Operațional, conducerea IGAv urmând să fie preluată de generalul de flotilă aeriană Ion Cristinel Reliu.

În contextul modificărilor privind procedurile de intervenție în cazul situațiilor de urgență, pe agenda ședinței de Guvern de astăzi (miercuri – n.r.) a fost introdusă, în vederea aprobării, o Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul managementului situațiilor de urgență și al apărării împotriva incendiilor.

Ordonanța prevede stabilirea clară a tipurilor de risc care vor fi gestionate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, coordonat de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a preluat, totodată, atribuțiile Comitetului Național pentru Intemperii și Calamități, care a fost desființat.

Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea a dispus organizarea tuturor structurilor cu atribuții principale și de sprijin în gestionarea situațiilor de urgență conform unei concepții operaționale unice, în vederea creșterii potențialului de acțiune pe întreg teritoriul național pentru salvarea persoanelor aflate în pericol.

Noua concepție are în vedere interoperabilitatea între Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Transporturilor și celelalte structuri subordonate Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

În cadrul pachetului de măsuri cu aplicabilitate imediată, inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație al MAI, general locotenent Dorel Grădinaru a primit alte sarcini, în cadrul Direcției Generale de Management Operațional din MAI, iar atribuțiile funcției de inspector general al IGAv vor fi preluate de către general de flotilă aeriană ION Cristinel Reliu, din cadrul MApN, începând cu data de 23 decembrie 2014. Noul inspector general al IGAv al MAI va avea ca adjunct pe comandor MACHEDON Laurențiu.

Generalul de flotilă aeriană ION Cristinel Reliu a fost în perioada 2011-2014 comandant al Bazei 90 Transport Aerian – MApN, ultima funcție ocupată în cadrul MApN fiind de șef Instrucție și doctrină în cadrul Forțelor Aeriene Române. Generalul de flotilă aeriană ION Cristinel Reliu este un pilot experimentat, având la activ peste 3.000 de ore de zbor, fiind instructor de zbor din anul 1999.

Comandorul MACHEDON Laurențiu a ocupat funcția de comandant al Grupului Logistic din cadrul Bazei 90 Transport Aerian – MApN, este inginer de bord din anul 2007, fiind absolvent al Academiei Tehnice Militare, promoția 1990.

Ministerul Afacerilor Interne
comunicat de presă