4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 17:58
No menu items!

Sistemul bancar din România duce lipsa unei pieţe de capital

spot_img

sistemul bancar

Preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS) şi al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen a afirmat marți că sistemul bancar din România duce lipsa unei pieţe de capital şi trebuie să atingă o eficienţă mai mare din punct de vedere birocratic.

“Incertitudinile de pe plan internaţional sunt mari. În România, se simte şi lipsa unei pieţe de capital. În acelaşi timp, vorbim despre investiţie şi capital. Costul de reglementare, de birocraţie, este destul de mare în România. Sistemul bancar trebuie să ajungă la o eficienţă mai mare”, a precizat van Groningen.

Conform opiniei președintelui CIS, investitorii au adus în România până în prezent suma de aproximativ 40 de miliarde de euro.

“Investitorii au adus 40 miliarde de euro în România până acum. Realitatea este că, în România, 85% dintre cei care au credite le plătesc pentru cei 15% care nu fac acest lucru. Sistemul bancar este pe pierdere în continuare, avem foarte multe probleme. Deci, ce facem în acest sens? Trebuie să ne uităm la clienţii noştri, să ştim care sunt nevoile acestora. La rândul lor, clienţii trebuie să ştie ce interese are banca. Trebuie să intrăm într-un fel de normalitate în ceea ce priveşte relaţia bancă-client”, a specificat van Groningen.

Finmedia şi Banca Naţională a României (BNR), cu sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), organizează, marţi, cea de-a XV-a ediţie a Forumului Bancar Român cu ocazia căruia vor avea loc dezbateri pentru specialişti din industria financiar-bancară, top şi middle management, din instituţii de cercetare şi învăţământ, companii IT&C, firme de consultanţă, lichidatori, avocaţi, fonduri de investiţii, fonduri de pensii şi companii de leasing.