17 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 19:54

Sirienii dispuși să plătească până la 8.000 de euro ca să-și părăsească ţara

spot_img

Sirienii plătesc 8.000 de euro de persoană să - și părăsească ţara

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, în cooperare cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei de Frontiera Română şi cu Serviciul Român de Informaţii, au destructurat un grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din 30 de persoane, cetăţeni români, turci, bulgari, sirieni, irakieni şi  germani, specializat în traficul de migranţi de origine siriană către state din Uniunea Europeană.

In contextul crizei din Siria, membrii grupului infracţional organizat au profitat de mediul ostil de acolo si au racolat migranţi sirieni, refugiaţi pe teritoriul Republicii Turcia în contextul situaţiei existente în Siria,  organizând transportul acestora, pe rută maritimă şi terestră, cu predilecţie către Germania.

Migranţii erau transportaţi cu ambarcaţiuni pe Marea Neagră şi ulterior cu autotrenuri sau microbuze către ţările de destinaţie vizate.

Învinuiţii sunt suspectaţi că au racolat şi călăuzit în această modalitate aproximativ 100 de migranţi, preţul plătit de fiecare persoană putând ajunge până la 8. 000 Euro/USD.

Ultimul caz de acest fel a fost înregistra pe 9 septembrie 2013, în Bihor, când, într-un autotren aflat în trafic, procurorii D.I.I.C.O.T. au depistat 12 persoane de origine siriană, dintre care 5 minori, intrate ilegal în România cu ajutorul a 9 membri ai grupării, care intenţionau să ajungă în ţări din Europa de Vest prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi aduse în vederea audierii 16 persoane, urmând ca după finalizarea audierilor faţă de învinuiţi să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Cercetările sunt  efectuate cu sprijinul Centrului de Supraveghere şi Control al Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti – Otopeni.

Procurorii D.I.I.C.O.T. cooperează în instrumentarea cauzei cu autorităţile judiciare bulgare şi germane.

R.M.