13.5 C
București
vineri, 23 aprilie 2021 - 2:21

Singurul vinovat de după Revoluție, Victor Atanasie Stănculescu, mai stă la închisoare

Stanculescu_SZ

Magistrații Judecătoriei sector 4 au respins ca nefondată cererea lui Victor Atanasie Stănculescu de a ieși mai devreme din închisoare, după ce a ispășit 5 ani din cei 15 la care a fost condamnat într-unul din dosarele Revoluției. Decizia nu este definitivă însă, ea poate fi contestată la Tribunalul București în terjmen de 3 zile.

În sala de judecată, avocatul lui Stănculescu a declarat că fostul general a avut o atitudine ireproşabilă în penitenciar şi a primit aviz favorabil din partea Comisiei de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava.

 Victor Atanasie Stănculescu a cerut, în 24 februarie, Judecătoriei Sectorului 4, să fie eliberat condiţionat. Fostul general, în vârstă de 85 de ani, încarcerat din octombrie 2008, a arătat că a executat mai bine de cinci ani de închisoare din pedeapsa de 15 ani, la care a fost condamnat definitiv de ICCJ.

Noul Cod penal prevede liberarea condiţionată în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, care se poate dispune după executarea a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

anul trecut, mai multe cereri de întrerupere a pedepsei pe motive medicale au fost respinse de instanțe. Victor Atanasie Stănculescu a trimis chiar și o cerere de graţiere la Preşedinţie, la care Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ.

În 16 octombrie 2008, judecătorii instanţei supreme i-au condamnat pe Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, aceştia fiind degradaţi.

Generalul Mihai Chiţac a murit în 1 noiembrie 2010, în locuinţa sa din Capitală, el fiind externat după mai multe săptămâni de spitalizare în urma unor boli cronice.

G.T.