1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 1:45
No menu items!

Sindromul secretarelor. Cine şi-a făcut din tinerele protejate candidate eligibile la parlamentare

spot_img

Se spune că în spatele unui bărbat puternic se află de obicei o femeie puternică. În politica românească, în spatele mai fiecărei tinere politician se află grei din partid, cu ştate vechi. Unii şi-au propulsat actualele soţii, alţii fostele iubite, unii secretarele sau fostele consiliere personale.

Unul dintre cei mai tineri candidaţi la un fotoliu de deputat este Elena Cătălina Ştefănescu. Are 23 de ani şi candidează din partea USL în colegiul 1 Camera Deputaţilor din Turnu Măgurele. Cătălina Ştefănescu a fost propusă şi susţinută de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, de altfel fiind şi secretara acestuia. Conform CV-ului acesteia, social-democrata nu are experienţă în politică sau în administraţie, în cv-ul ei fiind specificat că a absolvit de curând cursurile Facultăţii de Limbi Moderne Aplicate. În martie 2008, un filmuleţ postat pe internet la o petrecere PSD o înfăţişa pe Cătălina Ştefănescu în centrul atenţiei, dansând atât cu preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea, dar şi cu fostul lider PSD, Adrian Năstase.

Gabriela Podaşcă, propulsată de Ponta pe listele parlamentare

Şi liderul PSD, Victor Ponta, a propulsat o serie de tinere, foste consiliere sau actuale, pe listele USL de candidaţi la parlamentare. Gabriela Podaşcă, în vârstă de 28 de ani, absolventă a SNSPA, fostă consilieră a lui Victor Ponta în perioada mandatului de ministru pentru relaţia cu Parlamentul în Guvernul PSD-PDL, este unul dintre candidaţii propuşi de PSD Bucureşti pentru Camera Deputaţilor. Gabriela Podaşcă a mai fost, pentru o scurtă perioadă, şefa Biroului de presă al PSD, imediat ce Ponta a preluat conducerea partidului, în februarie 2010. Ana Birchall a fost impusă filialei de Vaslui în colegiul Vaslui-Negreşti. Pentru actualul deputat de Buzău, Carmen Moldovan, liderul PSD a făcut rost de colegiul 8 Dâmboviţa. Cunoscută pentru gafa cu “preşedintele Suediei”, actualul secretar de stat Natalia Intotero este candidat la Cameră în Colegiul 2 Hunedoara.

Andreea Lambru a încins spiritele în PNL

La PNL, scandal mare a provocat propulsarea Andreei Lambru, şefa de cabinet a ministrului Radu Stroe, în postul de secretar general adjunct al Guvernului, din care a fost demis Dan Mihalache. Înainte de a fi numită la Guvern, Andreea Lambru a fost director de cabinet la Secretariatului General al PNL. Potrivit presei centrale, Andreea Lambru ar fi avut relaţii cu mai multe persoane influente din PNL. Cu unul dintre ei, Mihai Bălăşescu, ea ar fi întreţinut realaţii intime în biroul lui Crin Antonescu. După scandalul amoros, Bălăşescu a trebuit să plece din partid. Potrivit presei locale, Andreea Lambru ar fi avut o relaţie, pe vremea când era cu Mihai Bălăşescu, şi cu un lider PNL de la Târgu Jiu. Numele Andreei Lambru este legat în prezent de cel al ministrului Radu Stroe, cel care i-a fost şef şi a promovat-o în funcţia de secretar general adjunct al PNL. Atunci a izbucnit un scandal pentru că promovarea Andreei Lambru în această funcţie a nemulţimut voci din PNL, Theodora Bertzi ameninţând cu demisia din partid.

Unde-s doi, puterea creşte

Practica sprijinirii protejatelor sau soţiilor unor politicieni cu influenţă nu este excepţia de la regulă. La Călăraşi, Raluca Surdu a devenit candidat PNL pentru postul de deputat în Colegiul 5, la următoarele alegeri. Avocat în Bucureşti, a fost deja aleasă vicepreşedinte PNL Călăraşi, este consilier juridic la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului de Stat RA-APPS, instituţie condusă de Georgian Gabriel Surdu, adică chiar soţul său, un apropiat al noii Puteri.

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a obţinut de la preşedintele Victor Ponta candidatura la Senat, în Bârlad, pentru soţia sa, Gabriela Creţu, în schimbul susţinerii Anei Birchall într-un colegiu de deputat. PSD Ilfov şi-a desemnat printre candidaţii pentru alegerile parlamentare pe jurnalista Gabriela Vrînceanu Firea pentru Senat, în colegiul din care face parte şi oraşul Voluntari. Firea este soţia lui Florentin Pandele, edilul oraşului, actualul uneperist.

La Bucureşti, edilul sectorului 5, Marian Vanghelie a obţinut undă verde din partea conducerii centrale a PSD pentru candidatura iubitei sale, Oana Mizil în colegiul 20 de deputat. Deputata Manuela Mitrea, soţia senatorului Miron Mitrea, va candida pentru un nou mandat în Colegiul 8 Constanţa, pe listele Uniunii Social Liberale. La PDL,vicepreşedintele, Raluca Turcan, soţia fostului purtător de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Valeriu Turcan, va candida pentru al treilea mandat de deputat în colegiul 2 din municipiul Sibiu. (Valeriu Moţoc)