-1.3 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 8:42
No menu items!

Sindicatele vor ca măștile și testele să fie plătite de angajator. Ce i-au mai cerut premierului

spot_img

Reprezentanții sindicatelor i-au cerut joi premierului Nicolae Ciucă, într-o întâlnire la sediul executivului, ca măstile și testele să fie plătite de angajator, iar angajații suspecți de COVID-19 să intre în concediu medical imediat după avizul dat de medicul de familie.

La întâlnirea premierului cu sindicatele au existat două subiecte mari: măsurile pentru prevenirea pandemiei și problema prețului gazelor în industrie.

În ceea ce privește obligativitatea purtării măștii, sindicatele au cerut Guvernului să introducă în legislație obligația ca angajatorii să le asigure măști, dar și teste angajaților.

De asemenea, aceștia vor ca angajatii suspecți de COVID-19 să nu mai fie nevoiți să astepte decizia DSP și să intre în concediu medical după constatarea medicului de familie.

O altă solicitare a fost reglementarea problemei aglomerației din mijloacele de transport în comun pe durata valului 5 al pandemiei.

În schimb, sindicaliștii vor să fie lăsați să facă mitinguri.

“E anormal să le limităm la 100 de persoane vaccinate”, a spus liderul sindical Bogdan Hossu.

Sindicaliștii au mai reclamat și creșterea prețului la gaze, care a dus la suspendarea activității unor mari unități industriale precum Alro Slatina și Azomureș Târgu Mureș.

Potrivit unui comunicat al Executivului, la discuțiile cu liderii centralelor și federațiilor sindicale din România au participat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și miniștrii Educației, Sorin Cîmpeanu, Sănătății, Alexandru Rafila, Finanțelor, Adrian Câciu, și Muncii, Marius Budăi.

“Discuțiile, care au avut loc în format hibrid, au vizat măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, condițiile de muncă și salarizarea.

A fost evidențiată nevoia unei abordări coerente, sistemice și predictibile, care să includă dialogul cu partenerii sociali. Pentru protejarea populației față de formele grave de boală și de riscul pierderii vieții, vaccinarea a fost menționată ca fiind cea mai eficientă soluție recomandată de experți, limitând evoluția către o situație gravă și internarea în spital”, a transmis sursa citată.

Astfel de întâlniri vor avea loc periodic, urmând să fie discutate și analizate și revendicările salariale și condițiile de muncă.

                                                                                                                   Adina Silav