joi, 25 februarie 2021 - 5:01

Sindicatele din Învătământ cer eliminarea definitivă a fondului clasei

fsli

FSE “Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) cer eliminarea definitivă a fondului clasei, precum și adoptarea, în regim de urgență, a Codului de etică și a Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

“Salariile mici nu trebuie să ofere niciunui angajat din sistem motivația pentru a cere sau a accepta foloase necuvenite din partea părinților sau a altor factori externi. Tocmai de aceea, considerăm că trebuie adoptate în regim de urgență Codul de etică și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. De asemenea, Ministerul Educației Naționale și inspectoratele școlare trebuie să acorde consiliere de specialitate unităților de învățământ, în vederea elaborării regulamentelor interne”, se precizează într-un comunicat al FSE “Spiru Haret”.

“Susținem interzicerea, prin lege, a ‘fondului clasei’, dar acest lucru va fi posibil numai dacă Guvernul României se va ‘trezi’ și, în ‘cel de-al treisprezecelea ceas’, va aloca 6% din PIB pentru finanțarea învățământului, așa cum prevede legea, pentru ca sistemul să funcționeze în parametrii normali”, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu.

Potrivit FSE “Spiru Haret”, cadrele didactice nu sunt vinovate de faptul că în clase nu există materialele necesare desfășurării în bune condiții a actului educațional.

“Autoritatea locală, reprezentată prin primar, și autoritatea centrală, reprezentată de Guvern, sunt responsabile de faptul că în clase nu există materialele necesare desfășurării în bune condiții a actului educațional. De la lucrurile absolut necesare — precum creta, buretele, hârtia igienică și dezinfectanți — până la manualele școlare, mobilier și draperii, toate acestea trebuie achiziționate din fondurile statului”, transmite comunicatul.

A.V.