2.9 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 11:31
No menu items!

Sindicatele din educație acuză: Dezvăluirea procentului de angajați vaccinați dintr-o unitate de învățământ este abuzivă

spot_img

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” solicită Guvernului să reevalueze decizia de a deschide unitățile de învățământ ținând cont doar de numărul salariaților vaccinați, afirmând că este o decizie care „ar putea transforma grădinițele, școlile și liceele în adevărate focare de infecție” și reprezintă „o discriminare majoră între angajații din învățământ și restul societății”.

„Putem să înțelegem importanța predării față în față și chiar am susținut-o de fiecare dată. Totuși, în situația actuală, în condițiile în care 70% dintre elevi și 34% dintre angajați nu sunt vaccinați, în condițiile în care nu avem teste pentru depistarea COVID 19 în unitățile de învățământ, considerăm că soluția prezentată de către Ministerul Educației este una greșită. Riscăm ca trendul descendent din ultimele 10 zile să fie anulat de creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor”, au transmis sindicaliștii.

În plus, susțin ei, apare o discriminare majoră între angajații din învățământ și restul societății. Unitățile de învățământ sunt singurele care au obligația să prezinte săptămânal numărul de vaccinați, în condițiile în care nicio altă instituție nu are afișată pe site-ul propriu rata de vaccinare.

„Asemenea măsură – de afișare pe site-ul unităților de învățământ- a ratei de vaccinare a salariaților, este abuzivă, în condițiile în care se cer salariaților date cu caracter medical, fără a exista temeiul legal al solicitării acestor date, un consimțământ informat și valabil exprimat al salariaților și nici informarea acestora conform regulilor GDPR. Mai mult, așa cum a arătat Ministerul Sănătății, prin adresa S.G. 416/2021: „potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii – accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva SARS-COV- 2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și tratament ….niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze, vaccinarea este un act medical preventiv bazat de consimțământ, iar impunerea vaccinării împotriva COVID- 19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal”, menționează  sindicatele din educație.

Aceștia precizează că un procent semnificativ de salariați din învățământ au trecut prin boală, astfel încât, această categorie trebuie avută în vedere la luarea oricărei decizii, ca și numărul de salariați care, din considerente medicale, nu se pot vaccina, din cauza unor afecțiuni preexistente sau unor contraindicații medicale.

Mai mult, ei consideră că deciziile luate în ultima perioadă vor duce la o prăpastie între vaccinați și nevaccinați și între părinți, elevi, pe de o parte, și angajații din învățământ, pe de altă parte.

„Mai mult ca sigur vor începe presiuni asupra unităților de învățământ unde rata de vaccinare este sub 60%, lucru de neacceptat, cu atât mai mult cu cât, la nivel de societate, rata de vaccinare este sub 35%”, mai arată sindicaliștii.

Ei consideră că orice măsură care ține cont exclusiv de rata de vaccinare a salariaților unităților de învățământ va duce la redeschiderea acestora doar pentru o săptămână-două, cu prezență fizică, și că decizia privind modul de reluare a cursurilor școlare începând de luni ar trebui descentralizată la nivelul fiecărei unități de învățământ, în funcție de situația epidemiologică de la nivelul localității.

Puțin peste jumătate din școlile și grădinițele din țară vor începe luni orele cu prezență fizică, în urma aprobării noilor măsuri anunțate, joi, de ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Astfel, doar 54% din unitățile de învățământ din țară, unde rata de vaccinare în rândul personalului este peste 60%, vor face putea face cursuri cu elevii în bănci, restul fiind nevoite să facă orele online

                                                                                                                  Adina Silav