10.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 19:18
No menu items!

Sindicatele de la TAROM amenință cu blocarea aeroporturilor

spot_img

Sindicatul National Tehnic TAROM (SNTT) amenință cu mișcări de protest, care ar putea culmina cu declanșarea grevei generale și oprirea tuturor zborurilor, din cauza situaţiei în care se află compania.

Reprezentanţii sindicatului spun că au hotărât să rupă tăcerea “după ce a tăcut până acum, cu intenţia de a acorda şase luni de respiro noului guvern” Acum au decis să spună că punctual de vedere este că TAROM nu trebuie monitorizată de FMI, pentru că nu primeşte bani de la buget. Înregistrează pierderi din operare, e drept, însă nu este o instituţie bugetară şi nu primeşte bani de la stat.

Sindicaliştii mai spun că, în prezent, Consiliul de Administratie este alcătuit “din persoane care nu au avut contacte cu vreo compania aeriană decât ca simpli pasageri, cu toate că OG 109/2011, la art. 28, cere : „Consiliul de administrație sa fie format din persoane care să aiba experiență de administrare/management, în domeniul de activitate – aviație”.

De asemenea, SNTT susține că nu este de acord cu numirea unor manageri privați străini, având în vedere că “sunt destui oameni pricepuți în rândul românilor” și că a înaintat o listă la Ministerul Transporturilor cu astfel de oameni.

La mijlocul lunii octombrie, a fost numit Consiliul de Administraţie al TAROM şi ales preşedinte Heinrich Vystoupil, fost director la Austrian Airlines. Acesta nu a semnat, însă contractual de manager şi, în locul lui a fost numit Christian Edouard Heinzmann, fost preşedinte al Luxair, compania naţională de transport aerian a Luxemburgului.

Sindicatul consideră nelegală și nejustificată hotărârea CA de a semna contractul de mandat cu cei doi manageri străini, fără ca aceștia să prezinte un program de restructurare și redresare.

Totodată, sindicatul atrage atenția că Directia Tehnica TAROM are personalul  îmbătrânit,  iar în următorii doi ani se vor pensiona peste 60% dintre ei, și, cu toate acestea, “conducerea

SNTT subliniază că, “având în vedere situația fară ieșire în care TAROM se afundă datorită celor expuse mai sus, sindicatul este ferm hotărât să declanșeze mișcări sindicale de amploare având sprijinul Federațiilor Internaționale la care sunt afiliați, până la declararea grevei generale, prin oprirea tuturor zborurilor”.