7.8 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 15:57
No menu items!

Sindicaliștii din Sănătate protestează la Guvern, Cotroceni și la Parlament. Care sunt revendicările

spot_img

Sindicaliştii ”Solidaritatea sanitară” protestează, marţi, în Piaţa Victoriei, la Palatul Cotroceni şi la Palatul Parlamentului, pentru acordarea drepturilor salariale. și în alte localități din țară vor avea loc, în paralel, astfel de manifestări de susţinere.

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a anunţat că “Mitingului naţional al lucrătorilor din sănătate” începe, în data de 28 decembrie, în fața Guvernului, la ora 10.30 și de la 12.30 la Palatul Cotroceni şi la Palatul Parlamentului.
 

“În cadrul acestei acţiuni vom ”colinda” instituţiile esenţiale din România, respectiv Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia, rostindu-le ”Pluguşorul suferinţei lucrătorilor din sănătate” şi urându-le înţelepciune în acordarea urgentă a drepturilor legitime ale profesioniştilor din sănătate. ”Colindul” va fi susţinut de toate categoriile de lucrători din sănătate, ”urăturile” acestora făcându-se auzite din toate spitalele publice din ţară”, au precizat sindicaliştii. 

Și în alte orașe din țară vor avea loc mitinguri de susținere, în fața unor spitale. 

Principalele revendicări sunt:

  • plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toţi lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical-TESA);
  • raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază pentru toate categoriile de salariaţi
  • calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază.
  • recunoaşterea schimbului de tură ca timp de muncă şi recunoaşterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniştii din sănătate. 
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” mai solicită renegocierea părţii privitoare la sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi includerea în cadrul acestuia a tuturor strategiilor de acţiune prevăzute ca anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de sector. 
 
E. Stan