-1.8 C
București
duminică, 5 februarie 2023 - 22:09
No menu items!

Sindicalișii cer socoteală ministrului Raluca Turcan. În 40 de zile, 8 muncitori au murit și 26 au fost răniți în accidente de muncă

spot_img

Blocul Național Sindical vine cu un bilanț îngrijorător. În ultimele 40 de zile, opt muncitori au murit și 26 au fost răniți, în accidente petrecute la locul de muncă. Sindicaliștii îi cer ministrului Muncii Raluca Turcan să ia poziție față de aceste incidente. „Tăcerea doamnei Turcan arată că indiferența ministrului Muncii pare să nu aibă limite”, scriu într-un comunicat, reprezentanții BNS.

BNS a transmis un comunicat prin care își exprimă nemulțumirea în legătură cu lipsa unor măsuri privind sănătatea și securitate în muncă.

„Nimeni și nimic nu pare să determine luarea unei poziții de către actualul ministru al Muncii. Doar dinspre Inspecția Muncii primim informații despre amenzi de tot râsul date angajatorilor”, arată BNS.

Sindicaliștii fac referire la accidentele deosebit de grave de la Petromidia, Azomureș, Celco, Popești Leordeni soldate cu pierderi de vieți omenești, dar și la cel mai recent, petrecut în Capitală când cinci muncitori au fost îngropați de un mal de pământ, doi dintre ei pierzându-și viața.

„Tăcerea doamnei Turcan arată că indiferența ministrului Muncii pare să nu aibă limite. Amenzile aplicate angajatorilor nu reprezintă nimic pentru familiile celor opt lucrători care și-au pierdut viața la locul de muncă”, se arată în comunicatul celor de la BNS.

„Speram să aflăm motivele reale care au stat la baza unora din aceste accidente de muncă. Speram să auzim din gura ministrului Muncii despre inițierea unor campanii de control la nivelul agenților economici cu locuri de muncă cu factori de risc. Credeam că vom asista la o operațiune de amploare la nivel național declanșată prin intermediul ITM care să vizeze modul în care condițiile de sănătate și securitate în muncă sunt respectate la nivelul angajatorilor, obligațiile de investiții în securitatea locurilor de muncă sunt respectate si că lucrătorii beneficiază pe lângă o instruire adecvată asupra normelor de protectie a muncii și de activitatea aplicată a comitetelor de sănatate si securitate în muncă de la nivelul întreprinderilor. Din păcate, doamna Ministru al Muncii rămâne orientată ca și până acum aproape exclusiv spre interesele angajatorilor. Tăcerea sa ne întărește convingerea că lucrătorii din România nu au cine știe ce importanță pentru domnia sa”, mai spun cei de la BNS.

C.D.