8.7 C
București
vineri, 1 martie 2024 - 23:52
No menu items!

Simona Halep pe lista provizorie cu jucătoarele de la US Open.

spot_img

Substanţa Roxadustat, la care a fost testată pozitiv Simona Halep, anul trecut, la US Open, este un medicament antianemie care face şi mai dificilă lupta împotriva dopajului în sport, a afirmat, joi, un expert elveţian, citat de Reuters.

Halep a fost suspendată provizoriu din luna octombrie 2022, după testul său pozitiv la US Open, românca negând categoric că ar fi luat conştient substanţa interzisă.

Simona Halep a fost audiată luna aceasta de Agenţia Internaţionale de Integritate a Tenisului (ITIA) la Londra, iar în perioada următoare ar urma să fie făcut un anunţ în acest caz. Iubitorii tenisului s-au inflamat după ce Halep a apărut pe o listă provizorie cu jucătoarele participante la US Open.

Raphael Faiss, cercetătorul şef al Centrului de Cercetare şi Expertiză în ştiinţele antidoping la Universitatea din Lausanne, a afirmat că substanţa interzisă roxadustat reprezintă o problemă pentru autorităţile antidoping.

 

„(Roxadustatul) nu este nou, a existat de la începutul anilor 2010, dar a fost disponibil doar în Asia'”, a precizat Faiss. ”Stimulează corpul ca şi cum ar fi la altitudine şi stimulează urcarea celulelor roşii, producând eritropoetină endogenă”, a explicat expertul elveţian.

Roxadustatul, care este detectabil la testele antidoping din 2017, are o durată de eliminare din corp de 10-16 ore, făcând dificil pentru ofiţerii de control antidoping să îi prindă pe eventualii trişori.

Faiss a precizat că sportivii care se antrenează în mod repetat la altitudine pentru doar câteva zile ridică suspiciuni, având în vedere că sunt greu de testat.

Potrivit regulamentului Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), legat de localizare, sportivii trebuie să comunice un interval de 6-0 de minute pentru fiecare zi în care sunt disponibili şi accesibili pentru testare. De asemenea, trebuie să furnizeze autorităţilor adresa personală şi locaţiile şi perioadele de antrenament.

”Este dificil să testezi sportivii care se antrenează la altitudine, unele locuri fiind disponibile doar cu telecabine, care nu circulă noaptea”, a subliniat Faiss.

Dacă un sportiv nu este disponibil, în afara intervalului dat de 60 de minute, nu va fi considerat imediat absent nemotivat, dar va fi semnalat departamentului juridic al Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI).

„Primim notificarea şi îi oferim sportivului şansa de a da o explicaţie şi de a oferi o probă a locului în care a fost, un notă de plată de la un restaurant, spre exemplu”, a menţionat Simon Geinoz, consilier juridic la UCI.

„Dacă nu suntem mulţumiţi de explicaţie, atunci va fi înregistrat ca ‘localizare nereuşit㔑, a explicat oficialul.

La trei localizări eronate într-un decurs de 12 luni se consideră violare a regulamentului antidoping, cu o potenţială suspendare de doi ani.

 

Amalia Capră