15.4 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 2:44
No menu items!

Sierra Leone: STARE de URGENȚĂ din cauza epidemiei de Ebola

spot_img

De la apariția epidemiei de febră hemoragică în Guineea, Sierra Leone și Liberia, la începutul acestui an, peste 800 de oameni au murit pe fondul contractării virusului, în cele trei țări învecinate

 Ebola - Omar Khan

Președintele din Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, a decretat joi stare de urgență pe fondul epidemiei de Ebola, soldată până acum cu 224 de morți în această țară, informează Reuters și AFP.

Președintele Koroma a explicat că a decretat starea de urgență „pentru a putea fi luate măsuri mai ferme în fața epidemiei”.

Starea de urgență a fost decretată pentru o perioadă de 60 până la 90 de zile, cu posibilitatea de prelungire.

Totodată, șeful statului a anunțat un set de măsuri pentru a împiedica extinderea epidemiei, între care plasarea în carantină a focarelor actuale, escortarea lucrătorilor sanitari de către forțele de securitate și percheziții pentru depistarea posibililor bolnavi.

Președintele Koroma a dispus anularea călătoriilor în străinătate ale miniștrilor săi, cu excepția „angajamentelor absolut esențiale”, precum și a tuturor reuniunilor publice, în afara celor consacrate combaterii epidemiei.

Vineri, șeful statului va participa la o reuniune consacrată epidemiei la care vor lua parte președinții din Uniunea fluviului Mano — Guineea, Liberia, Sierra Leone, Cote D’Ivoire, primele trei state fiind afectate de virus.

„Ebola este o realitate și trebuie să oprim propagarea ei”, a subliniat președintele din Sierra Leone.

Boala are o rată de mortalitate între 25% și 90%, iar virusul se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau țesuturile persoanelor ori animalelor infectate. Nu există un vaccin omologat împotriva febrei Ebola.

C.A.