5.9 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022 - 15:48
No menu items!

Sibiu: Medic trimis în judecată după ce a luat mită de la 175 de pacienți

spot_img

Sibiu: Medic trimis în judecată după ce a luat mită de la 175 de pacienți

Medicul Adrian Ienea de la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu  – arestat, în luna martie, pentru luare de mită  – a fost trimis în judecată de procurorii sibieni. El este acuzat că a cerut şi a primit, în total, 7.200 de euro şi peste 21.000 de lei de la 175 de pacienţi pentru a le elibera anumite decizii medicale.

Potrivit unui comunicat de presă remis, joi, de Parchetul General, procurori ai Parchetului Tribunalului Sibiu au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a medicului Adrian Ienea, sub acuzația de luare de mită.

În rechizitoriu, procurorii arată că, în perioada 30 ianuarie – 26 februarie, când activitatea doctorului (medic expert al asigurărilor sociale, angajat al Biroului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Sibiu) a fost supravegheată de către anchetatori, acesta a pretins şi a primit diverse sume de bani şi alte foloase materiale de la 175 de pacienţi.

În total, medicul ar fi primit 7.200 de euro şi 21.310 de lei mită de la pacienţi care s-au prezentat la cabinet pentru expertizarea capacităţii de muncă în vederea obţinerii sau prelungirii deciziei de pensionare pentru grad de invaliditate. Banii obţinuți astfel de medic urmează să fie confiscați.

Procurorii susţin că sumele mari care au fost găsite şi ridicate de la Adrian Ienea și pe care acesta nu le poate justifica – veniturile obține de el fiind de aproximativ 2.300 de lei lunar (conform datelor comunicate de angajator) -, precum şi faptul că medicul nu a făcut dovada că ar fi realizat venituri şi din alte activităţi licite duc la „o presupunere rezonabilă” că acesta a luat mită şi înainte de 30 ianuarie – dată la care anchetatorii au început să-l monitorizeze.

Astfel, prin rechizitoriu, procurorii cer instanței confiscarea extinsă şi pentru celelalte sume de bani indisponibilizate – adică 68.834 de lei, 53.220 de euro, 640 de lire sterline, 1.050 de dolari SUA şi 384 lei (echivalent a 120 dolari canadieni).

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Sibiu.

Medicul Adrian Ienea de la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu a fost arestat peventiv pe 6 martie anul acesta, fiind acuzat că a cerut diferite sume de la pacienți pentru a le elibera documente necesare stabilirii pensiei de handicap, deşi aceștia aveau oricum dreptul la actele respective.

R.D.