13.3 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 10:18

Sfaturi pe ultima sută de metri de post, ca să nu ajungi la spital, pe blogul Andreei Sava – andreeasava.ro

spot_img

Andreea Sava – jurnalist, producător de conținut al emisiunii “100 de minute” și producător la “Q&A” – avertizează într-un articol publicat pe blogul ei (www.adreeasava.ro), în urma unei discuții cu medicul Tudor Ciuhodaru, că ultimele zile de post pot fi cele mai periculoase pentru sănătate.

“Se dublează numărul de persoane care ajung la Urgență cu stări lipotimice, adică leșinate, față de o zi normală. (…)Explicația dată de doctorul Ciuhodaru este că foarte mulți români, cei mai mulți, nu știu să țină post. La care se adaugă faptul că mănâncă alimente de proastă calitate. Adică, trecerea bruscă de la alimentația bazată pe proteină animală la una în care predomină carbohidrații și vegetalele produce dezechilibre în organism care agravează alte afecțiuni existente”, scrie Andreea Sava.

Ca să nu ajungeți la Urgență, mâine, în Vinerea Mare, trebuie să urmați doar patru reguli simple, arată Andreea, pe www. adreeasava.ro:

  1. Mănâncă echilibrat

Adică include în regimul tău proteine vegetale (soia, cartofi, cereale integrale), fructe pentru aport glucidic, lipide (uleiuri şi margarine vegetale, nuci, seminţe) dar şi vitamine, în principal din fructe şi legume proaspete.

  1. Adaptează-ți aportul caloric la necesităţile organismului dar nu cu orice

Dacă faci efort fizic intens sau ești gravidă, trebuie să te hrănești corespunzător dar nici să nu provoci un exces caloric mâncând prea multă dulceață, nuci, făinoase, pâine sau fasole.

  1. Ţine cont de alte afecţiuni

Adică metabolice (diabet), cardiovasculare și, ATENȚIE, neuropsihice (nevroze și depresii). Cică postul te poate deprima și mai tare.

  1. Program de masă regulat

Adică să iei cele 3 mese principale ale zilei şi ideal ar fi şi 2 gustări, ca să eviți scăderea bruscă a glicemiei. (hipoglicemie)

Mai multe despre cum se ține postul corect, pe www.adreeasava.ro.

R.D.