18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 15:44
No menu items!

Sfanta Cuvioasa Parascheva

spot_img
 
Trei au fost marile virtuti care au impodobit sufletul si viata Sfintei Preacuvioasei maicii noastre Parascheva de la Iasi. Ingereasca feciorie, milostenia, adica lepadarea de cele pamantesti, si dumnezeiasca rugaciune, maica tuturor faptelor bune. Pe aceste trei virtuti le-a iubit fericita din copilarie si prin acestea, in chip deosebit, s-a dezbracat de orice cuget pamantesc, a biruit pe diavoli si s-a numarat in ceata Sfintilor Parinti purtatori de Dumnezeu.
 
Crestinii cred in puterea moastelor de a face minuni.
 
Sfanta Parascheva s-a nascut in satul Epivat din Tracia rasariteana, la inceputul secolului al XI-lea, provenind dintr- o familie cu credinta in Dumneazeu. Apoi, la varsta de 15 ani s-a dedicat vietii monahale. In prezent este recunoscuta in special de bisericile ortodoxe din Romania, Grecia, Bulgaria, Rusia si Serbia.
 
Moastele Sfintei Parascheva au ajuns la Iasi in 1641 pe vremea domnitorului Vasile Lupu, fiind depuse la Biserica Sfintii Trei Ierarhi. In popor, Sfintei Parascheva i se mai spune si Sfanta Vineri.
 
Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva si totodata Hramul Catedralei Mitropolitane din Iasi a devenit, in ultimii ani, o manifestare crestina de amploare pentru zona Moldovei. Cu aceasta ocazie la Iasi ajung in pelerinaj circa 1 milion de pelerini, mare parte dintre acestia asteptand ore in sir la un rand care se intinde pe 2-3 kilometri pentru a ajunge sa se inchine la racla cu moastele sfinte.