-2.8 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 5:20
No menu items!

Sesizare penală împotriva transportatorilor care duc gunoi din Capitală, la Ulmeni, județul Călărași (Advertorial)

spot_img

Asociația pentru Prospecție, Mediu și Ecologie cere public stoparea transportului și depozitării deșeurilor menajere, cât și de altă natură, din București, la Ulmeni, Călărași.

Subscrisa, ASOCIAŢIA PENTRU MONITORIZARE PROSPECŢIE MEDIU ŞI ECOLOGIE ( A.M.P.M.E.), având în vedere faptul că:

  • Deșeurile menajere și de altă natură care sunt colectate din București și transportate la groapa de gunoi improvizată din localitatea Ulmeni, Călărași au pus în alarmă locuitorii din județ și pe cei din imediata apropiere a focarului de infecție mai ales, acum, în plină criză de răspândire a virușilor;
  • Cea mai mare sfidare a locuitorilor din comuna Ulmeni și a celor din imediata apropierea acestei localități este depozitarea ilegală a deșeurilor menajere amestecate cu deșeuri care provin din unele zone sensibile din București, în imediata vecinătate a comunei Ulmeni, punând în pericol și expunând populația din această localitate si împrejurimi;
  • Activitatea societăţii UTILTRAILER S.A., din comuna Ulmeni, jud. Călăraşi, încalcă flagrant normele de protecția mediului și sănătatea populației, aceasta primind spre „tratare” deșeuri provenind de pe raza municipiului București;
  • Societatea SUPERCOM S.A. transportă deşeurile colectate de pe raza Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti la o „staţie de transfer” improvizată, din str. Gherghiţei nr. 23C, iar de aici alţi 2 operatori, respectiv CASSANO METAL S.R.L. şi UTILTRAILER S.A., preiau deşeurile, le balotează şi le transportă aparent la staţia de tratare situată în Olteniţa, jud. Călarăşi, operată de către UTILTRAILER S.A;
  • Societatea 3R Green care deține o platformă de transfer in Orașul Chitila, cartier Rudeni, Strada Fortului nr. 31, județul Ilfov, transformată într-o veritabilă groapă de gunoi necontrolată, facilitează încărcarea deșeurilor colectate din municipiul București și transportarea ilegală a acestora către Utiltrailer din satul Ulmeni, Călărași.

SESIZARE PUBLICĂ

Înţelegem să reieterăm solicitarea noastră de a verifica cu atenție activitatea desfăşurată de către UTILTRAILER S.A. la punctul de lucru din Olteniţa, şos. Călăraşi KM4, jud. Călăraşi, a societății Supercom S.A. cu sediul în str. Gherghiței nr. 23 C, sector 2, București, a societății 3R Green cu sediul în orașul Chitila, strada Fortului nr. 31, județul Ilfov, cât și a societății Cassano Metal cu sediul în județul Călărași, Oltenița, șos. Călărași nr. 81 şi să procedaţi la adoptarea măsurilor legale ce se impun pentru încetarea activității acestora, precum și pentru cercetarea acestora pentru nerespectarea condițiilor de depozitare a deșeurilor (condiții prevăzute de art. 36-45 din Ordinul 114/2009 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, precum și de  H.G. 349/2005 privind depozitarea deșeurilor), respectiv sub aspectul comiterii infracțiunii de poluare, prin evacuarea deșeurilor pe sol (infracțiune prevăzută de art. 98, alin. 2 din O.U.G 195/2005, privind protecția mediului).

Astfel, cum deja vi s-a adus la cunoștință, Utiltrailer S.A. se face vinovată de depozitarea ilegală a deșeurilor colectate de operatorul Supercom S.A. de pe raza Sectorului 2 București, suspiciune susținută de materialele video și foto atașate prezentei SESIZĂRI PUBLICE, din care rezultă în mod evident că pe terenul învecinat stației de tratare operată de Utiltrailer S.A. există un “depozit” ilegal de deșeuri, ce este gestionat în mod direct de cătreUtiltrailer S.A.

Deșeurile colectate de pe raza municipiului București sunt transportate la 2 platforme de trasfer care au devenit veritabile gropi de gunoi, care periclitează sănătatea oamenilor din sectorul 2 al Bucureștiului cât și pe cea din nordul capitalei, respectiv groapa de gunoi improvizată din cartierul Colentina, strada Gherghiței nr. 23 C, sector 2, București și groapa de gunoi improvizată de 3R Green din Orașul Chitila, cartier Rudeni, Strada Fortului nr. 31, județul Ilfov.

În dovedirea suspiciunii noastre, atașăm materialul video (pe suport optic) şi fotografiile din Anexa 1 la prezenta, care fac dovada faptului că Utiltrailer S.R.L. operează o groapă ilegală de deșeuri, respectiv că realizează operațiuni ilegale de acoperire cu pământ a acesteia. Precizăm că fotografiile din Anexa 1 au fost făcute în data de 05.03.2020.

Având în vedere situația extrem de gravă privind criza de răspândire a virușilor și ținând cont că până la data prezentei sesizări publice, nici Garda de Mediu Călărași și nici Agenția pentru Protecția Mediului Călărași nu au luat măsurile care se impun cu privire la încetarea activității societății Utiltrailer S.A, vă învederăm faptul că în calitatea dvs. de autorități cu competențe și atribuții specifice în ce privește emiterea actelor de reglementare, respectiv coordonarea și controlul măsurilor prevăzute de legislația în vigoare privind protecția mediului, aveți obligația de a da curs oricărei sesizări prin care vă sunt aduse la cunoștință informații cu privire la încălcarea legislației de mediu.

În acest context, omisiunea dvs. de a da curs solicitărilor noastre de verificare și cercetare a activității Utilitrailer S.A., se poate circumscrie prevederilor art. 490 din O.U.G. 57/2019, privind Codul Administrativ, cu privire la atragerea răspunderii administrative, civile sau penale a funcționarilor publici care nu-și respectă atribuțiile de serviciu.

În speranţa că aspectele mai sus învederate vor determina acţiuni concrete din partea instituţiilor pe care le conduceți care să conducă la protejarea sănătății populație din Călărași și satul Ulmeni, puternic expusă la factori de mediu dăunători, rămânem la dispoziţia dvs. pentru orice alte informaţii suplimentare legate de acest subiect, la adresa de e-mail: [email protected].