11.3 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 21:34

Serviciul secret al MAI va fi militarizat. Directorul DGPI va fi numit cu avizul CSAT. DOCUMENT

spot_img

Ordonanța de Urgență privind înființarea noii Direcții Generale de Protecție Internă, în urma desființării Departamentului de Informații și Protecție Internă, a fost adoptată, miercuri, în ședința de Guvern.

Ordonanța privind desființarea DIPI și înființarea, organizarea și funcționarea noii structuri a apărut pe ordinea de zi înaintea fiecărei ședințe de guvern, din luna august și până acum, și a fost retrasă înainte de fiecare ședință.

Dacă inițial Ministerul Afacerilor Interne supusese dezbaterii publice acest proiect de ordonanță prin care Departamentul de Informații și Protecție Internă se transforma în Unitatea de Protecție Internă, astăzi, în ruma deciziei Guvernului, fostul DIPI va deveni Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI).

Principala modificare se referă la faptul că serviciul secret al MAI, demilitarizat la începutul anilor 2000, care urmare a acordului încheiat cu NATO și prin prisma cerințelor de preaderare la Uniunea Europeană, va fi militarizat.

O altă modificare se referă la faptul că șeful DGPI va fi numit de prim-ministru, la propunerea ministrului de interne, cu avizul CSAT.

Ministrul de interne, Dragoș Tudorache, a anunțat că Executivul a adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă prin care „creăm, practic, pentru prima oară, un cadru juridic clar pentru funcţionarea acestei structuri”. El a precizat că DGPI va fi sub control parlamentar şi că personalul care va lucra în această structură va fi în mare parte militar.

Potrivit ministrului de interne, militarizarea “aduce un element de credibilitate, de rigoare şi garanţii suplimentare”. Tudorache a precizat că “elementul de militarizare” a fost contestat de sindicate. “Noi am pus toate argumenetele pe masă, argumente pe care o parte din sindcate nu le-au agreat. Din punctul meu de vedere, al Guvernului, este soluţia cea mai potrivită la nevoile pe care le adresam la acest text”, a mai afirmat ministrul de interne.

CITEȘTE AICI ORDONANȚA DE URGENȚĂ DE ÎNFIINȚARE A DGPI

Direcţia Generală de Protecţie Internă se va înfiinţa în subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi va funcţiona ca structura specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, din aria de competentă a acestui minister, se arata într-un comunicat al Guvernului.

Nouă structură va desfăşura activităţi informativ-operative, exclusiv pe domeniul de competenta al MAI, ceea ce va asigura departajarea de celelalte structuri cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Odată cu crearea acestei structuri se va desfiinţa Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

DGPI va contribui la realizarea misiunilor MAI alături de Poliţia Romana, Jandarmeria Romana, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia de Frontieră Romana, Inspectoratul General pentru Imigrări, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Agenţia Naţională Antidrog şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane. De asemenea, această structură va face parte din sistemul naţional de apărare şi din Comunitatea Naţională de Informaţii.

Structura organizatorică şi numărul de posturi ale DGPI se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne. Echipa de comandă a DGPI va fi formată din specialişti în domeniu- cadre militare în activitate- fapt ce va garanta desfăşurarea activităţii structurii în condiţii de imparţialitate şi echidistanta. Conducerea DGPI va fi asigurată de un director general, numit în funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, cu avizul CSAT.

Nouă structură va desfăşura activităţi de informaţii, contrainformaţii şi protecţie în scopul identificării, prevenirii şi contracarării ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional şi capacitatea operaţională a MAI. Această structură nu va mai avea competenta de a derula activităţi informativ – operative pentru identificarea, prevenirea şi contracararea vulnerabilităţilor, factorilor de risc şi ameninţărilor în zona combaterii terorismului, cyberintelligence şi criminalităţii organizate transfrontaliere, respectiv activităţilor asociate, domenii care sunt acoperite de activitatea desfăşurată de SRI. De asemenea, spre deosebire de DIPI, DGPI nu va mai avea competente în a derula activităţi de culegere de informaţii în scopul prevenirii şi combaterii criminalităţii, circumscrise domeniului crimei organizate, fraudei şi spălării banilor, traficului şi consumului ilicit de droguri, traficului de persoane etc. La nivelul MAI aceste activităţi vor fi desfăşurate de către Poliţia Romană.

DGPI va desfăşura însă activităţi de culegere a informaţiilor în scopul asigurării integrităţii profesionale a personalului MAI, inclusiv din perspectiva ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi riscurilor la corupţie, se mai arăta în comunicat.

Pe componenta de securitate, DGPI va asigura, la nivelul MĂI, coordonarea şi controlul activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate naţionale, ale NATO şi ale UE, gestionate de structurile MAI. De asemenea, va asigura, la nivelul MĂI, coordonarea şi controlul activităţii pentru securitatea cibernetică.

Personalul DGPI va fi format din cadre militare şi personal contractual. Pentru asigurarea unui nivel ridicat de integritate, posturile vacanţe de execuţie şi de conducere vor putea fi ocupate doar după efectuarea unor verificări de specialitate. Verificările se fac în scopul identificării oricăror elemente ce ar putea reprezenta vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale.

Poliţiştii din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă se pun la dispoziţia MĂI, în vederea numirii într-o funcţie corespunzătoare. Aceştia pot participa la procedurile de ocupare a posturilor vacanţe din DGPI.

Personalul contractual din cadrul DIPI se preia în cadrul Direcţiei Generale de Protecţie Internă.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de vor lua măsuri pentru operaţionalizarea administrativă a noii structuri şi în acest sens va fi adoptată o hotărâre de guvern privind structura organizatorică a MAI,  un ordin de ministru pentru structura organizatorică şi regulamentul de funcţionare al DGPI, precum şi un ordin al şefului DGPI pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al structurii.

Vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din cadrul MAI, Dumitru Coarnă, a declarat pentru Sursa Zilei că organizația pe care o reprezintă va ataca ordonanța de urgență a guvernului la Curtea Constituțională, cu sprijinul Avocatului Poporului. „Am avut astăzi (miercuri – n.r.) o înâlnire cu domnul Victor Ciorbea, cu consilierii dânsului, și am explicat cum procedura de adoptare a acestor modificări prin ordonanță de urgență încalcă Constituția. Vom depune mâine (joi – n.r.) un memoriu scris la Avocatul Poporului, care va face demersurile la Curtea Constituțională a României. Primul argument este acela că procedura legislativă – adică, adoptarea unei ordonanțe de urgență în acest sens – este neconstituțională. Legea siguranței și ordinii publice este o lege organică, pe care guvernul nu o poate modifica prin OUG. Al doilea argument este acela că demilitarizarea poliției și înființarea de sindicate în poliție au reprezentat condiții fundamentale, prevăzute în capitolul 24 – Justiție și Afaceri Interne (JAI), în procesul de preaderare a României la UE”, a precizat Dumitru Coarnă.

Diana Tache
Andi Topală