1.9 C
București
vineri, 27 ianuarie 2023 - 2:55
No menu items!

Serviciile agențiilor de turism și ale saloanelor de frumusețe, tot mai puțin căutate de români

spot_img

Serviciile agențiilor de turism și ale saloanelor de frumusețe, tot mai puțin căutate de români

În primele cinci luni ale acestui an, cifra de afaceri în serviciile agențiilor de turism și ale tur-operatorilor a scăzut cu 27% față de perioada similară a anului trecut, în cifre ajustate sezonier, transmise de Institutul Național de Statistică (INS). O reducere semnificativă a cifrei de afaceri s-a înregistrat și în cazul serviciilor de coafură și alte activități de înfrumusețare, respectiv de 21,3%.

În total, sectorul serviciilor a scăzut în primele cinci luni cu 6% față de de aceeași perioadă a anului trecut, în date ajustate sezonier. În serie brută, scăderea cifrei de afaceri în servicii a fost de 6,3%, provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-28,3%), de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-21,9%), de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-5,1%) şi de la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor(-0,7%).

Creşteri s-au înregistrat la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (+5,4%).

În primele cinci luni ale anului, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a scǎzut cu 1%, din cauza scǎderilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (-7,5%) şi la activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-5,9%).

Creşteri au înregistrat activitǎţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+9,3%) şi din comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+9,3%).

Totodată, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2013 a înregistrat pe total o scǎdere cu 10,4% faţă de luna mai 2012.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2013 a înregistrat o cifră de afaceri cu 7,3% mai micǎ față de luna mai 2012.

C.C.