28.5 C
București
vineri, 19 august 2022 - 22:48
No menu items!

Serghei Lavrov, față în față cu oficiali din țările care au impus sancțiuni Rusiei, la reuniunea miniștrilor G20

spot_img

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a plecat în insula indoneziană Bali pentru a participa la reuniunea miniștrilor de Externe din G20, relatează The Guardian. Este pentru prima dată când ministrul rus se va întâlni față în față cu omologi din țările care au impus sancțiuni Rusiei, după invadarea Ucrainei.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, Lavrov și ministrul chinez de externe Wang Yi urmează să participe la întâlnire, în condițiile în care îngrijorarea guvernelor occidentale cu privire la impactul războiului asupra costului alimentelor și combustibilului este în creștere. 

Este prima dată când Lavrov se întâlnește cu omologi din țări care critică aspru războiul din Ucraina.

Înainte de sosirea sa în Bali, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că nu trebuie să i se permită Rusiei să folosească reuniunea G20 ca platformă pentru poziția ei.

„Este în interesul nostru, al tuturor, să ne asigurăm că dreptul internațional este respectat și aderat. Acesta este numitorul comun”, a spus Baerbock, într-o declarație.

Unele țări occidentale amenințaseră că vor boicota reuniunile G20, dar Departamentul de Stat al SUA a declarat, marți, că Blinken va fi un „participant activ”. Nu va exista o întâlnire oficială între Blinken și Lavrov, deoarece partea rusă „nu dă dovadă de seriozitate în privința diplomației”.

                                                                                                                   Adina Silav