5.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 8:17

Serghei Șoigu: „Ucraina a alunecat spre un război civil”

spot_img

Îndepărtarea de la putere a președintelui prorus Viktor Ianukovici a pus bazele unui război civil în Ucraina

Serghei Șoigu

 Ucraina a „alunecat spre un război civil” după înlăturarea președintelui prorus Viktor Ianukovici de la putere, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, în cadrul unui forum internațional pe probleme de securitate, ce se desfășoară vineri la Moscova, relatează RIA Novosti.

„În urma înlăturării de la putere a președintelui ucrainean în exercițiu și prin implicarea activă a forțelor externe, această țară a alunecat practic spre un război civil”, a declarat Șoigu, potrivit căruia în Europa a fost creat artificial un focar de tensiune, ce se „repercutează negativ asupra securității globale”.

Începând cu luna martie, cele mai importante orașe din sud-estul Ucrainei, printre care Donețk, Harkov și Lugansk se confruntă cu o mobilizare fără precedent a susținătorilor federalizării țării. Aceștia nu recunosc autoritatea noii puteri proeuropene de la Kiev.

Armata ucraineană este angajată de la mijlocul lunii aprilie într-o vastă operațiune împotriva combatanților așa-numitei forțe de autoapărare, catalogați de Kiev drept teroriști.

Pe fundalul confruntărilor, regiunile Donețk și Lugansk (zona minieră Donbas) și-au proclamat independența în urma unor referendumuri desfășurate la 11 mai și contestate de Kiev.

Autoritățile ucrainene au acuzat Moscova de instigare a tensiunilor separatiste în sud-estul Ucrainei și de tentativa de a submina alegerile prezidențiale din 25 mai, cărora Occidentul le atribuie o importanță „crucială” în vederea soluționării crizei politice din această țară. Autoproclamatele „republici populare” Lungansk și Donețk au refuzat deja să ia parte la scrutinul de duminică.

C.A.