7.2 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 6:24

Serbia a extins termenul până la care România poate cere extrădarea lui Sebestian Ghiță. De ce întârzie autoritățile române

spot_img

Magistrați ai Curţii Supreme de Justiţie din Serbia au extins cu 40 de zile, la cererea României, termenul-limită pentru trimiterea cererii de extrădare în cazul lui Sebastian Ghiţă, a declarat, miercuri, Bojana Stankovici, purtătorul de cuvânt al instanţei, citată de agenţia Tanjug.

Bojana Stankovic, a precizat că instanţa a prelungit, la solicitarea Ministerului Justiţiei din România, termenul de depunere a cererii în procedurile de extrădare, pentru o perioadă de până la 40 de zile de detenţie.

Ministerul Justiţiei anunţa, pe 21 aprilie, într-un comunicat de presă, că a primit actele de la instanţele emitente ale mandatelor de arestare preventivă în cazul lui Sebastian Ghiţă și că acestea sunt în curs de traducere, urmând a fi definitivată cererea de extrădare a fostului deputat din Serbia.

“Acest examen de regularitate presupune analizarea corespondenţei întregii documentaţii cu cerinţele prevăzute de instrumentul internaţional aplicabil Convenţia Europeană de extrădare – Paris 13 dec. 1957), cu legea română incidentă (Legea nr. 302/2004, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare), precum şi cu exigenţelor autorităţilor sârbe care au solicitat, între altele, traducerea documentelor în limba sârbă. Cu respectarea termenelor legale, după finalizarea traducerilor care însumează un număr considerabil de pagini, cererea de extrădare şi documentele însoţitoare vor fi transmise autorităţilor competente din Republica Serbia”, arătau oficialii MJ.

Sebastian Ghiţă a fost reținut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie.

R.D.