27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 15:45
No menu items!

Serbia, care vrea să adere la UE, a încheiat un nou contract pentru gaze din Rusia

spot_img

Președintele Serbiei a anunțat prelungirea contractului de furnizare a gazelor cu Rusia, pentru încă 3 ani, deși administrația de la Belgrad și-a exprimat dorința de a adera la Uniunea Europeană, care cere sancțiuni asupra importurilor de gaz de la Moscova.

Președintele Aleksandar Vucic a declarat că după o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, a convenit prelungirea contractului cu Gazprom, pentru încă trei ani. Contractul inițial a fost încheiat în urmă cu 10 ani și ar fi expirat pe 31 mai.

„Nu pot vorbi acum despre preț, toate detaliile vor fi convenite cu Gazprom”, a declarat președintele reporterilor. Vucic a spus că Serbia a convenit cu Putin că prețul gazelor va fi legat de prețul petrolului, dar nu a dat detalii.

Vucic a mai spus că a discutat cu Putin despre extinderea spațiului de stocare a gazelor în țara sa, informează Reuters.

„Putin mi-a spus să îl sun dacă simt că mai este ceva de discutat”, a declarat președintele Serbiei.

Administrația de la Belgrad a anunțat că vrea să adere la Uniunea Euroepană, în ciuda celui mai recent sondaj, care a arătat că 44% dintre cetățenii Serbiei nu sunt de acord cu alinierea la blocul european. Președintele a declarat, săptămânile trecute, că Serbia rămâne „încă şi mai hotărâtă să îşi urmeze calea europeană”, dar țările occidentale îi cer să se alinieze la politica UE și să impună sancțiuni Rusiei.

E. Stan