17.6 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 14:30

Separatiștii din Donețk au cerut Rusiei aproape 1 miliard de dolari

spot_img

„Republica Populară” Donețk vrea să-și deschidă o bancă centrală ăn sudul Rusiei

 donetk ahmetov

Liderii autoproclamatei „Republici Populare” Donețk (estul Ucrainei) i-au cerut Rusiei „un credit de stabilizare” în valoare de 30 miliarde de ruble (aproximativ 1 miliard de dolari) și intenționează să-și deschidă o bancă centrală, a relatat agenția de presă Unian.

Potrivit agenției de presă menționată, solicitarea a fost adresată miercuri Kremlinului de către Boris Borisov, unul din liderii separatiștilor din Donețk, cu prilejul unei reuniuni a reprezentanților instituțiilor de stat din Rusia cu cei ai unor organizații publice, ce s-a desfășurat sub auspiciile Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), la Moscova.

„Singura cale de ieșire din impasul în care ne aflăm este relansarea imediată a economiei regiunii pe baza rublei. În acest scop avem în vedere crearea unei bănci centrale și obținerea unui împrumut de minimum 1 miliard de dolari”, a precizat Borisov, indicând că o astfel de bancă ar urma să fie deschisă la Rostov pe Don, oraș din sudul Rusiei, situat în apropiere de granița ucraineană.

El a explicat necesitatea unui astfel de împrumut prin faptul că economia Donbasului (zonă minieră din estul Ucrainei care include regiunile Donețk și Lugansk, ce și-au proclamat suveranitatea în urma unui controversat referendum la 11 mai acest an) are un Produs Intern Brut (PIB) de peste 1 trilion de ruble pe an. Un împrumut de 1 miliard de dolari ar constitui 2-3% din PIB-ul „Republicii” Donețk.

În regiune au loc în prezent confruntări puternice între insurgenții proruși, care contestă noua putere proeuropeană de la Kiev, și trupele guvernamentale.

C.A.