Separatiştii resping un nou armistiţiu cu Kievul

Anunțul vine la o zi după ce armata ucraineană a pierdut controlul asupra aeroportului din Doneţk

Ucraina - echipament militar

Liderul republicii separatiste proruse Doneţk a respins vineri un nou armistiţiu cu Kievul, afirmând că rebelii intenţionează să lanseze o ofensivă în toată regiunea din care o parte se află în prezent sub controlul armatei ucrainene, relatează AFP.

Nu vor mai exista din partea noastră tentative de a discuta despre un armistiţiu” cu autorităţile ucrainene, a declarat preşedintele republicii autoproclamate Doneţk, Aleksandr Zaharcenko. El a lansat apoi un avertisment dur: “Vom lansa o ofensivă în toată regiunea Doneţk“, potrivit agenţiilor Interfax şi RIA Novosti.

Aceste declaraţii intervin la o zi după ce armata ucraineană a pierdut controlul asupra aeroportului din Doneţk, aflat în centrul luptelor de mai multe luni.

La Kiev, secretarul Consiliului de Securitate naţională şi apărare, Oleksandr Turcinov, a acuzat la rândul său “grupările teroriste ruse” că trec la ofensivă în est.

“Grupări teroriste ruse au încălcat toate acordurile (…) şi trec la ofensivă”, a declarat Turcinov, în cadrul unei reuniuni a Guvernului, precizând că este vorba despre “unităţi ale forţelor armate ruse”. Turcinov a afirmat că forţele ucrainene “controlează” situaţia “respingând atacurile şi contraatacând”.

Emanuel Stan

NICIUN COMENTARIU