3.9 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 11:42
No menu items!

Sentința în dosarul de corupție al medicului Șerban Brădișteanu, amânată pentru 7 ianuarie

spot_img

serban-bradisteanu

Tribunalul București a amânat luni, pentru 7 ianuarie, pronunțarea sentinței în dosarul în care medicul Șerban Brădișteanu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și luare de mită, în legătură achiziționarea de aparatură medicală pentru penitenciare.

La ultimul termen al procesului, în 28 noiembrie, procurorul DNA a cerut condamnarea lui Brădișteanu la 10 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor abuz în serviciu și luare de mită, dar și menținerea sechestrului pe bunurile deținute de medic.

Inițial, Brădișteanu a fost achitat de Tribunalul București, pe 3 decembrie 2009, însă dosarul s-a reîntors spre rejudecare la aceeași instanță, în urma unei decizii a Curții de Apel București.

Șerban Brădișteanu, șef de secție la Spitalul de Urgență Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la 22 martie 2007, fiind acuzat că ar fi primit mită aproape patru milioane de euro de la o firmă ce distribuia produse medicale, în schimbul trucării unor licitații.

Potrivit DNA, în perioada 2001 — 2002, Șerban Brădișteanu, în calitate de președinte al comisiei de evaluare la o licitație pentru achiziția de aparatură medicală, organizată de Ministerul Justiției, a atribuit, cu încălcarea flagrantă a normelor legale în materie, echipamente medicale pentru dotarea, din bani publici, a spitalelor din sistemul penitenciar și a Spitalului “Prof. dr. Constantin Angelescu”.

Anchetatorii susțin că Șerban Brădișteanu ar fi favorizat firmele CC MED AG-Elveția și BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discreționară a contractelor de furnizare de produse, producând un prejudiciu de 9.169.606 euro Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

În schimb, medicul ar fi primit în conturile unei firme off-shore sumele de 500.000 dolari americani și 3.594.333 euro.

Începerea urmăririi penale împotriva membrilor comisiei de licitație, între care și medicul Șerban Brădișteanu, a fost dispusă de DNA la 4 mai 2006. Ceilalți membri ai comisiei – Adrian Streinu-Cercel, Dumitru Constantin, Dumitru-Emanuel Părăușanu, Daniela Năzdrăvan, Irina-Doina Protopopescu și Florica Topologeanu — au fost ulterior scoși de sub urmărire penală, constatându-se lipsa vinovăției lor.

La 23 iunie 2006, procurorii DNA au dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra tuturor bunurilor imobile aflate în proprietatea medicului Brădișteanu: un teren și o vilă în Ciolpani, cu o valoare estimată la 425.000 de euro, o garsonieră în București, pe calea Victoriei, cu o valoare estimată la 62.000 de euro și un teren cu imobilul aferent de pe strada Roma din București, cu o valoare estimată la 1.100.000 de euro.

Lucian Mera