Senatul american va vota, până duminică, un buget temporar. Un republican blochează Senatul pe tema Obamacare

Senatul american va vota, până duminică, un buget temporar. Un republican blochează Senatul pe tema Obamacare

Senatul american va vota, până duminică, un buget temporar. Un republican blochează Senatul pe tema Obamacare

Liderul majorităţii democrate din Camera superioară a Congresului american, Harry Reid, a anunţat marţi că Senatul va vota cel mai târziu duminică pentru a finanţa statul federal după 30 septembrie şi a evita închiderea parţială a serviciilor sale publice cu începere de marţi, transmite AFP.

„Dacă epuizăm tot timpul prevăzut, vom termina în cursul zilei de duminică”, a declarat Harry Reid.

Camera inferioară, controlată de republicani, a adoptat vineri un proiect de buget temporar pentru a finanţa statul federal până la 15 decembrie, blocând în acelaşi timp creditele pentru reforma sistemului sanitar, supranumită „Obamacare” şi contestată de republicani încă din 2010.

Senatul, majoritar democrat este pe cale să examineze această măsură pentru a o amenda. Un important vot procedural urmează să aibă loc miercuri în jurul orei 16.00 GMT.

Potrivit lui Harry Reid, senatorii vor aduce ulterior două modificări, şi anume restabilirea creditelor legate de legea privind sistemul sanitar, precum şi modificarea duratei finanţării temporare a statului, până la 15 noiembrie în loc de 15 decembrie.

Cele două camere ale Congresului de la Washington trebuie să adopte un text identic cel mai târziu luni seară, 1 octombrie fiind data la care începe exerciţiul bugetar 2014.

Republicanul Ted Cruz vorbea marţi seara de peste opt ore în Senatul american, protestând faţă de reforma sistemului de sănătate a lui Barack Obama, care îi obligă pe toţi americanii să aibă din 2014 o asigurare de sănătate.

„Intenţionez să vorbesc împotriva «Obamacare» (…) până când nu voi mai putea să stau în picioare”,a declarat el la începutul după-amiezii, adăugând că „Toată lumea din Statele Unite ştie că aceasta distruge locuri de muncă şi creşte costul sănătăţii”.

Tehnic, „maratonul” verbal al lui Cruz nu reprezintă o obstrucţie parlamentară, cunoscută sub numele de „filibuster”, care permite unui congresmen să împiedice un vot atât timp cât este capabil, din punct de vedere fizic, să ţină cuvântul. În acest caz, Cruz este obligat să predea cuvântul miercuri la prânz, când este prevăzut un vot de procedură asupra bugetului.

C.I.

NICIUN COMENTARIU