18 C
București
sâmbătă, 24 septembrie 2022 - 19:38
No menu items!

Senatul a adoptat proiectul de lege privind statutul cadrelor militare, trimis la reexaminare

spot_img
Senatul a adoptat proiectul de lege privind statutul cadrelor militare, trimis la reexaminare
foto: realitatea.net

Senatorii au adoptat marţi, cu 103 de voturi „pentru”, 28 „împotrivă” şi trei abţineri, proiectul de lege privind statutul cadrelor militare, trimis la reexaminare de preşedintele Traian Băsescu, potrivit noilor reglementări actul normativ fiind aplicat în exclusivitate MApN şi structurilor militarizate ale MAI.


Conform statutului, în funcţie de nevoile de încadrare, cadrele militare din MApN şi MAI pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei de pensionare, până la 60 de ani, cu aprobarea conducerii instituţiei.

Potrivit actului normativ, pensionarea cadrelor MApN şi MAI se va face gradual. Astfel, generalii cu o stea se vor pensiona la 56 de ani, cu două la 57 de ani, cu trei stele la 58 şi cu patru stele la 59 de ani.

Prelungirea perioadei până la 60 de ani se poate face în funcţie de comisiile de selecţie care funcţionează în instituţiile militare, iar propunerea de pensionare sau nu a acestora va fi obligatorie pentru ministrul Apărării.

„Un ministru politic nu poate şti care e nevoia operaţională pentru menţinerea încadrării pe un post. Nu poţi să ţii un general de brigadă până la 60 de ani. Uzura fizică e foarte mare”, a declarat preşedintele Comisiei de apărare, Corneliu Dobriţoiu.

Potrivit acestuia, serviciile speciale precum STS, SPP, SRI vor funcţiona în baza Legii 80 care prevede pensionarea la 60 de ani, iar prelungirile se vor face în funcţie de ierarhia din fiecare instituţie.

Senatul este Camera legislativă decizională în cazul acestui proiect de lege care a fost reexaminat la cererea preşedintelui Traian Băsescu.

A.V.