13 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 18:54
No menu items!

Senatorul Victor Mocanu, trimis în judecată de DNA

spot_img

Mocanu Victor

Procuroii DNA l-au trimis în judecată pe senatorul PSD de Buzău Victor Mocanu, fost președinte al Consiliului Județean Buzău, sub acuzația de abuz în serviciu contra intereselor publice. Alături de el vor fi judecați doi oameni de afaceri și un fost director al Direcției pentru Administrarea Patrimoniului și Investiții.

Potricvit procurorilor, în perioada 06 aprilie 2012 – 14 mai 2012, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu avute în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, Mocanu, urmare unei înțelegeri cu inculpatul Bădic Daniel-Mihail – asociat și administrator al SC Medical Finance Projects SRL București, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternității – Secție Exterioară a Spitalului Județului Buzău, a încheiat, în condiții de nelegalitate, cu societatea menționată, 8 contracte de furnizare echipamente medicale (dintre care 7 de achiziție directă și unul de închiriere) și a aprobat efectuarea plăților în condițiile în care echipamentele medicale obiect al contractelor de achiziție directă, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic.

Achizițiile descrise s-au desfășurat cu sprijinul lui Constantin Lungu, care a întocmit , în fals, mai multe documente, respectiv al inculpatei Husea Eugenia care, în calitate de reprezentant comercial al S.C. Medical Finance Projects S.R.L. București, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achizițiilor publice directe a echipamentelor medicale prin obținerea unor oferte de prețuri supraevaluate și transmiterea acestora către Consiliul Județean Buzău.

Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligații de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispozițiilor legale , a creat premiza efectuării de plați în cuantum total de 2.201.127 lei (503.563, 72 euro), fără TVA, din bugetul județului Buzău in favoarea S.C. MEDICAL FINANCE PROJECTS S.R.L. București, reprezentând facturile emise de aceasta societate în baza contractelor încheiate.

Paguba cauzată efectiv până la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de 565.445,05 lei și reprezintă valoarea plăților efectuate în baza contractelor cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate.

Andrei Tudor