13 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 11:46

Senatorul Darius Vâlcov (PSD), propus pentru postul de ministru delegat pentru buget

spot_img

Premierul Victor Ponta nu a primit încă o propunere din partea UDMR pentru postul de ministru al culturii, astfel încât atribuţiile de ministru sunt exercitate tot de către liderul Uniunii, Kelemen Hunor

darius-valcov

Senatorul PSD Darius Vâlcov, fost primar PDL al municipiului Slatina şi preşedinte al PDL Olt în perioada 2007-2012, a fost propus de premierul Victor Ponta pentru postul de ministru delegat pentru buget.

Vâlcov este preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului din Senat.

În perioada 2000-2004, Vâlcov a fost director general la Banca Populară Română pentru Dezvoltare, sucursala Slatina, iar ulterior, în 2004, a lucrat ca director economic la firma Octogon din Slatina. Din 2004 până în 2012 a fost primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, din partea PDL, partid pentru care a condus filiala Olt până în 2012, când a devenit membru al Partidului Social Democrat.

El este doctor în economie, după studii la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Darius Vâlcov este soţul Laviniei Şandru, realizator TV.

Potrivit ultimei declarații de avere, publicată pe 21 mai anul acesta, pe site-ul Senatului, Darius Vâlcov este unul dintre cei mai săraci senatori – nu deține niciun teren, nicio casă, nu are nici mașină, doar bijuterii și obiecte de artă, achiziționate în perioada 2002 – 2013 în valoare de 62.000 de lei. La capitolul “venituri”, Vâlcov încasează doar indemnizația de senator – 64.512 lei pe an.

Senatorul are însă noroc cu soția – Lavinia Șandru. Aceasta deține o mașină (un jeep Wrangler), achiziționată anul acesta, are un depozit la BCR, deschis în 2009, de 155.000 de lei și este acționar la Loyal Leasing (deține 50% din acțiuni), societate pe care a și împrumutat-o cu 90.000 de lei. Anul trecut, Lavinia Șandru a încasat venituri totale de 69.500 de lei din drepturi de autor (Casa Artelor Sector 3, Asociația Profamilia, Pakiss Brand și Centrul Cultural European Sector 6), la care se adaugă salariul de peste 4.300 de lei, încasat din poziția de director artistic la Aldaco Film.

Surse guvernamentale au declarat luni pentru MEDIAFAX că premierul Victor Ponta va anunţa, marţi, înaintea şedinţei de Guvern, propunerea pe care o va face pentru funcţia de ministru delegat pentru buget. Premierul Ponta declarase, săptămâna trecută, că noile propuneri pentru funcţiile de miniştri ai culturii şi bugetului vor fi făcute la sfârşitul lunii august, el adăugând că se gândeşte să-i facă “o surpriză plăcută” şefului statului, Traian Băsescu, întrucât nu mai poate refuza nominalizările.

Iniţial, pentru această funcţie a fost propus deputatul PSD Claudiu Manda, preşedinte al PSD Dolj şi vicepreşedinte al comisiei de buget-finanţe, dar propunerea a fost respinsă de Traian Băsescu care a arătat că acesta nu este potrivit pentru funcţia de ministru al bugetului, deoarece experienţa sa cea mai complexă este legată de funcţia de director la Casa studenţilor Craiova, unde singurul calcul economic e valoarea biletelor rupte la intrare.

Postul de ministru deleget pentru buget, ocupatde Liviu Voinea, va fi vacantat întrucât acesta urmează să ocupe un post de viceguvernator la Banca Naţională.

Cât despre postul de ministru al culturii, premierul Victor Ponta nu a primit încă o propunere din partea UDMR, astfel că atribuţiile de ministru sunt exercitate deocamdată tot de către liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a respins propunerea ca senatorul UDMR Rozalia Biro să ocupe portofoliul culturii, cu menţiunea că este o propunere necorespunzătoare funcţiei.

R.D.