17.7 C
București
duminică, 29 mai 2022 - 2:33
No menu items!

Senatorul cu afaceri în sistemul medical vrea să schimbe metoda de achiziţii în Sănătate

spot_img

Senatorul Valeriu Todiraşcu, cu afaceri de sute de mii de euro în domeniul medical, vrea înfiinţarea unei noi agenţii în domeniu, finanţată de la bugetul de stat, Agenţia Naţională de Management în Sănătate, care să adune toate achiziţiile şi procedurile din domeniu.

Senatorul Valeriu Todirașcu, parlamentarul care vrea să elimine obligativitatea trusei medicale de prim-ajutor și a extinctorului în orice vehicul, vrea înfiinţarea unei noi agenţii în domeniul Sănătăţii, care să gestioneze mai bine banii în domeniu. Parlamentarul, care a avut şi are, în ultimii ani, sute de contracte cu instituţii publice din sistemul de sănătate, prin firmele sale şi ale soţiei, a câştigat milioane de euro din derularea acestor afaceri.

Noua agenţie, denumită Agenţia Naţională de Management în Sănătate ar urma să se ocupe de ghidurile şi protocoalele terapeutice care ar urma să devină obligatorii în Ministerul Sănătăţii, să evalueze listele de medicamente compensate, să elaboreze toate standardele de calitate, de procedură şi de cost din domeniul medical. Noua instituţie de stat ar urma să fie finanţată, conform proiectului depus la Camera Deputaţilor, din resursele financiare ale Agenţiei Naţionale a Medicamentului, CoNAS şi Şcolii Naţionale de Management Sanitar.

Deşi susţine că va fi independent politic, senatorul Valeriu Todiraşcu propune ca noul organism să fie condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte numiţi de Senat.

Această organizaţie care va putea fundamenta şi implementa reformele din Sănătate, oferind Guvernului şi Parlamentului, dar şi opiniei publice şi profesioniştilor din sănătate, datele necesare, prezentate inteligibil, privind situaţia de moment a sistemului şi evoluţia lui în timp, evaluarea măsurilor profilactice, procedurilor de diagnostic şi tratament medical ţi chirurgical şi a procedurilor de recuperare medicală.

proiect legislativ Camera Deputaţilor

Iniţiativa va intra în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, apoi în Senat, care este camera decizională.

Sofia Marinescu