5.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 8:46

Senator SUA, lecție pentru români: Să permitem aleşilor să-şi protejeze imunitatea,”de tot râsul”

spot_img

Senatori americani au susţinut duminică că lupta împotriva corupţiei este un element fundamental pentru ca investitorii să-și orienteze atenţia către România

ap_chris_murphy

Aflați în vizită oficială în România, trei membri ai Comisiei de politică externă din Senatul american au fost întrebaţi care ar fi mesajul lor pentru parlamentarii români, în condiţiile în care după vizita vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, aceştia au votat împotriva ridicării imunităţii unor parlamentari.

Senatorul John McCain a susţinut pentru gandul.info că mesajul oficialilor SUA este acela că respectă “enorm persoana care conduce instituţia anticorupţie”.

Cred că este un adevărat erou şi evident, dacă Parlamentul a acţionat în aşa fel încât să-i restricţioneze activitatea şi să o dea înapoi, asta ne afectează relaţiile. Nu încercăm să le spunem oamenilor de aici ce ar trebui să facă, dar avem anumite standarde universale pe care ne aşteptăm ca toată lumea să le respecte cât mai mult posibil. Ţara noastră nu este lipsită de corupţie, se întâmplă tot timpul, dar ne luptăm cu ea. Deci vrem să vedem progres în acest domeniu. Şi din nou, nu încercăm să interferăm, doar încercăm să spunem clar că ne afectează relaţiile cu România, dar şi cu alte ţări“, a spus McCain.

Și senatorul Christopher Murphy a afirmat că o dezbatere în SUA despre protejarea propriei imunităţi, prin vot, de către parlamentari ar fi “de tot râsul”.

Ideea că Parlamentul poate proteja pe unii din membrii săi de anchetare este complet străină pentru noi, în SUA. Dacă un procuror decide să deschidă un caz pe numele unui membru al Congresului, Congresul nu poate face nimic să protejeze acea persoană. Şi aşa este corect şi este un mesaj pe care îl susţinem. Vedem că se fac progrese şi vrem să sprijinim acest progres, dar această discuţie de a continua să permitem Parlamentului să se protejeze prin vot asupra propriei imunităţi ar fi o dezbatere de tot râsul în SUA“, a susţinut Murphy.

În acelaşi timp, senatorul Ron Johnson a afirmat că singura situaţie în care un om de afaceri va fi interesat să investească în România este aceea în care va avea încredere că legile se aplică în mod corect.

Singura cale prin care un om de afaceri, străin sau de aici, îşi va asuma riscul să investească un capital este dacă va realiza că aveţi legi care se aplică tuturor în mod corect şi că există un sistem necorupt. Semnele încurajatoare pe care le-am văzut, fie că e vorba de ce s-a întâmplat pe Maidan în Ucraina, oameni tineri ieşind în faţă şi cerând un guvern mai puţin corupt, fie ce auzim aici în România – tineri care cer acest lucru, sunt semne care ne dau speranţă“, a explicat Johnson.

R.D.