9.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 1:59
No menu items!

Senat: Propunerea legislativă privind majorarea alocației copiilor, respinsă

spot_img

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Propunerea legislativă care prevede majorarea alocației de la 42 lei la 200 lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani a fost respinsă de Senat, în ședința plenului de miercuri, prin neîntrunirea numărului necesar de voturi pentru adoptarea legilor cu caracter organic.

Propunerea de lege primise un raport comun de respingere întocmit în comisiile pentru buget-finanțe și muncă ale Senatului, raport ce a fost însă respins de plenul Camerei Superioare a Parlamentului cu 68 de voturi pentru, 37 de voturi împotrivă și trei abțineri. Astfel, a fost supus votului și proiectul de lege, însă și acesta a fost respins cu 41 de voturi pentru, 51 de voturi împotrivă și nouă abțineri.

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentari aparținând tuturor grupurilor politice și prevede modificări în Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii.

În expunerea de motive, inițiatorii precizează că un copil român primește o alocație în valoare de aproximativ 7 euro, adică „de 35 de ori mai mică decât alocația unui copil din statele UE, care beneficiază în medie de 210 euro”.

„În timp ce, în România, cuantumul indemnizației lunare este același pentru toți copiii, în țările dezvoltate, alocația reprezintă între 8 și 15 la sută din salariul mediu lunar al unui părinte”, mai arată inițiatorii propunerii de lege.

Propunerea de lege are un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest sens.

Lucian Mera