14.4 C
București
sâmbătă, 17 aprilie 2021 - 18:24

Senat: Conturile bancare pentru campania electorală nu sunt supuse executării

Senatul a aprobat modificarea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, astfel încât conturile bancare pentru campania electorală să nu fie supuse executării.

Senatul este prima cameră sesizată, astfel că proiectul va merge, pentru vot final, în Camera Deputaţilor. Senatorii l-au votat cu 105 voturi pentru, 6 abţineri şi doar 3 voturi împotrivă.

Potrivit proiectului legislativ, partidelor li se permite “închirierea spaţiilor aflate în patrimoniul propriu, fără a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic”. Legea actuală prevede că aceste spaţii pot fi închiriate doar pentru conferinţe sau acţiuni social-culturale, sau pentru organizarea birourilor parlamentare. O altă modificare este cea care prevede că toate conturile bancare pentru campania electorală ”au statut de afectaţiune specială şi nu sunt supuse executării”. În plus, senatorii au votat un alt articol care spune că “rambursarea sumelor aferente cheltuielilor efectuate în circumscripţiile electorale, precum şi cele efectuate la nivel central, se realizează pentru sumele validate de către Autoritatea Electorală Permanentă”, în limita unor plafoane.

M. Nedelcu