10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 7:27
No menu items!

Semnal de alarmă! Carne de pasăre din Polonia infestată cu Salmonella, pe piața din România

spot_img

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) trage, marți, un semnal de alarmă legat de mai multe loturi de carne de pasăre importată din Polonia și infestată cu Salmonella Enteritidis – deosebit de periculoasă pentru om, care ar fi ajuns, în ultima lună, pe piața din România. Reprezentanții asociației cer, în același timp, autorităților competente efectuarea urgentă de controale pentru toate loturile de carne și produse din carne de pasăre cu origine în Polonia.

„În data de 3 iunie 2021, eurodeputații Bert-Jan Ruissen (ECR) și Annie Schreijer-Pierik (PPE), au adresat Comisiei întrebări pentru răspuns scris: E-002971/2021 regula 138 privind Salmonella în carnea de pasăre din Polonia:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2021-002971_EN.html

Cei doi eurodeputați au făcut referire la site-ul  Pluimveeweb.nl, care a raportat la 31 mai 2021 că, în multe cazuri, carnea și produsele din carne de pui din Polonia sunt infectate cu Salmonella Enteritidis sau Salmonella Typhimurium.

Site-ul web citează cercetări care stabilesc că Polonia a reprezentat 60% din infecțiile cu Salmonella în UE în 2019.

Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje a înregistrat, de asemenea, multe rapoarte despre Salmonella în carnea de pasăre din Polonia. Articolul menționează îngrijorările cu privire la modul în care este inspectată carnea în Polonia.

Întrebările către Comisie au fost următoarele:

1. Este de acord Comisia că numărul de rapoarte de infecție cu Salmonella în produsele din Polonia este peste medie ca proporție din volumul său de producție și exporturi – în comparație cu alte state membre? Dacă da, ce măsuri ia Oficiul Alimentar și Veterinar al Comisiei în ceea ce privește serviciile naționale de control  ale Poloniei pentru a contribui la reducerea numărului de infecții?

2. În ce măsură regulile și modul în care acestea sunt aplicate cu privire la prevenirea și controlul infecțiilor cu Salmonella la carnea de pui diferă în statele membre? Este de acord Comisia că, pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi, este important ca normele și modul în care acestea sunt aplicate să fie armonizate?

3. Este de acord Comisia că o reducere considerabilă a infecțiilor cu Salmonella în toate statele membre este de cea mai mare importanță pentru sănătatea publică și exporturile UE?”, arată reprezentanții ACEBOP, într-un comunicat de presă. 

Potrivit Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine, în România, în contextul temperaturilor înalte, a relaxării măsurilor de restricție datorate Covid-19, scăderii producției interne de carne pasăre și exploziei de intrări din Polonia, riscul de îmbolnăvire a crescut enorm.

Raportul comun al EFSA și al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor publicat in 2021 prezintă rezultatele activităților de monitorizare a zoonozelor desfășurate în 2019 în 28 de state membre.

Prima și a doua zoonoză cele mai raportate la om au fost campilobacterioza și salmoneloza.

European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) informează consumatorii asupra pericolului salmonelozelor cu evoluție la om: 42.5% din cazurile europene sunt spitalizate, 28.2% cazuri spitalizate la copii între 0-4 ani, 74.2% din cazurile spitalizate sunt datorate S. Enteritidis iar 43.8% din decese sunt datorate tot Salmonellei Enteritidis (http://atlas.ecdc.europa.eu/public/index.aspx).

În acest context de zoonoză majoră, au fost verificate  notificările/alertele din Sistemul european  de alertă pentru alimente și furaje (RASFF: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/search) în direcția salmonelelor patogene – pentru perioada 07.06.-01.07.2021.

Din 11 notificări de loturi compromise pe parcursul perioadei de mai sus, șase au fost cu risc serios, reprezentând carne de pasăre și produse din carne de pasăre proaspătă sau congelată, toate cu origine în Polonia.

Belgia a intensificat controalele, România nu face nimic

În urma alertei din 01.07.2021, Belgia a trecut la controale întărite la carnea venită din Polonia.

Alte state membre în care au fost distribuite loturi de carne de pasăre cu Salmonella patogenă la om, au fost: Germania, Lituania, Slovacia și România.

Polonia a transmis notificare de alertă în data de 24.06.2021, către România și Belgia, privind loturi de carne cu Salmonella Enteritidis – deosebit de periculoasă pentru om.

„Raportul de țară pentru România pe anul 2019 privind zoonozele, scoate în evidență, în capitolul dedicat monitorizării salmonelelor patogene, faptul că în România, din 13.644 de probe verificate, doar patru au fost pozitive – două pentru S. Typhimurium și două pentru S. Enteritidis, într-un an întreg.

Probele au provenit atât din sectorul de reproducție, găini ouătoare, cât și pui de carne. Rezultatele favorabile ale fermierilor români, evidențiază faptul că, spre deosebire de carnea din Polonia, care a dat numai într-o lună șase alerte serioase, carnea românească de pasăre produce un risc neglijabil, aproape de zero – datorită investițiilor făcute de aceștia în igienă, calitate și bunăstare.

A.C.E.B.O.P. solicită controlul la destinație pentru toate loturile de carne și produse din carne de pasăre cu origine în Polonia”, mai arată reprezentanții asociației. 

Raluca Dan