4 C
București
marți, 19 martie 2024 - 9:52
No menu items!

„Seiful Apocalipsei” a fost deschis. O țară apelează la soluția extremă

spot_img

Siria este prima țară din lume care apelează la așa-zisul „Seif al Apocalipsei”, respectiv la Banca Mondială de Seminţe Svalbard (Svalbard Global Seed Vault). Războiul din această țară i-a determinat pe cecetători să apeleze la această bancă pentru a reface culturile distruse.

Banca a fost creată, în 2008, de un grup de cercetători, cu scopul de a conserva în condiţii de siguranţă speciile de plante aflate pe cale de dispariţie sau de a folosi seminţele pentru refacerea ecosistemelor în cazul producerii unei catastrofe naturale. Svalbard Global Seed Vault păstrează mai mult de 700.000 de mostre distincte de seminţe trimise de ţări din toată lumea

Responsabilii acestui depozit au primit, recent, o cerere din partea Siriei de a-i fi înapoiate seminţele depozitate, informează CNN. În momentul începerii războiului în Siria, în 2011, directorul unui program similiar desfăşurat pe teritoriul acestei ţări – International Centre for Agricultural Research in Dry Areas (ICARDA) – a reuşit să scoată din ţară seminţele şi să le trimită fie la Beirut (Liban), fie pe arhipelagul Svalbard.

svalbard 2

Ţinând cont de criza declanşată de război, oamenii de ştiinţă din această ţară se află în situaţia de a cere seminţele pentru a putea reface culturile, în vederea asigurării hranei populaţiei. Astfel, ICARDA a solicitat cele 130 de cutii, ce conţin 116.000 de seminţe, din depozitul din Svalbard.

Ministrul norvegian al Agriculturii, Sylvi Listhaug, a declarat pentru publicaţia VG că sirienii vor seminţele pentru a le planta în această toamnă. Seminţele obţinute de la această recoltă vor fi apoi trimise din nou la depozitul din Svalbard. „Seminţele vor fi trimise în alte ţări din Orientul Mijlociu, deoarece Siria este încă în război, dar din motive de securitate nu vor dezvălui despre ce ţări este vorba”, a declarat acesta.

Svalbard Global Seed Vault este situat pe un versant de pe insula Spitsbergen, Norvegia, şi a fost numit „Seiful Apocalipsei” deoarece varietăţile de seminţe stocate în nordul Norvegiei ar putea să repună pe picioare agricultura chiar şi după un cataclism care ar distruge toate culturile din lume. „Ar fi greu să relatezi istoria omenirii fără să faci referire la ce se află în această cameră. Diversitatea este poliţa noastră de asigurare”, spune Cary Fowler, unul dintre iniţiatorii proiectului. 

svalbard

Insula Spitsbergen, din arhipelagul Svalbard, a fost aleasă datorită condiţiilor ideale pentru păstrarea seminţelor pe termen lung. Insula nu prezintă activitate tectonică, este acoperită de permafrost şi se află la 130 de metri deasupra nivelului mării, fiind ferită de inundaţii chiar şi în situaţia în care calota glaciară s-ar topi. 

Chiar şi în situaţia în care instalaţiile electrice, care menţin temperatura constantă la -18 grade Celsius, ar ceda, izolaţia naturală şi artificială a construcţiei ar face să treacă mai multe săptămâni până când temperatura ar ajunge la nivelul de la suprafaţă, de -3 grade Celsius. Banca de seminţe se află la 120 de metri în interiorului unui munte de pe insula Spitsbergen, situată la 78 de grade latitudine nordică, la doar 1.300 de kilometri de Polul Nord.

Emanuel Stan