28.9 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 19:29
No menu items!

Șeful Statului Major MApN: 4.000 de soldați ai Alianței în România. Cea mai numeroasă prezență, alături de Polonia

spot_img

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu a declarat, duminică, de Ziua NATO, că prezenţa aliată pe teritoriul României demonstrează „angajamentul de neclintit al NATO pentru Articolul 5, de apărare a membrilor săi”.

„În momentul de faţă, numărul militarilor aliaţi dislocaţi în ţara noastră este de aproximativ 4000. Ostaşii români se instruiesc alături de camarazi din SUA, Franţa, Belgia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia şi alte state aliate. De altfel, din efectivele NATO dislocate pe Flancul Estic, România, alături de Polonia, beneficiază de cea mai consistentă prezenţă. Volatilitatea şi impredictibilitatea mediului de securitate transformă obiectivele pe termen mediu în priorităţi pentru orizontul imediat de timp.

În replică, relaţia euroatlantică e mai robustă, iar NATO e hotărâtă să devină şi mai puternică. Constituirea unui grup de luptă în România a devenit o certitudine, la fel cum se va întâmpla şi în Ungaria, Bulgaria şi Slovacia. Astfel, prin aceste noi structuri operaţionale NATO îşi întăreşte semnificativ postura de apărare şi descurajare de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a mai explicat şeful Statului Major al Apărării. 

România sărbătorește, pe 3 aprilie, Ziua NATO, anul acesta împlinindu-se 18 ani de când țara noastră face parte din alianță.

M. Nedelcu