20.4 C
București
joi, 7 iulie 2022 - 16:02
No menu items!

Șeful serviciilor germane de informații susține că spionajul a ajuns la nivelul Războiului Rece

spot_img

Șeful serviciului de informații interne al Germaniei a declarat, joi, că nivelul spionajului în acest moment este comparabil cu cel din timpul Războiului Rece, sau chiar mai ridicat, conform ABC News.

Thomas Haldenwang, președintele agenției de informații BfV, a avertizat, de asemenea, asupra riscului crescut de sabotaj pe fondul războiului Rusiei din Ucraina. Germania a demascat în ultimii ani o serie de spioni ruși care operează în țară.

„Astăzi evaluăm nivelul de spionaj împotriva Germaniei cel puțin la nivelul Războiului Rece – dacă nu chiar semnificativ mai mare”, a declarat Haldenwang în cadrul unui eveniment la Berlin.

El a prezis că „într-o lume a ostilităților deschise și a sancțiunilor drastice, pragul de inhibiție pentru spionaj, sabotaj și influență ilegitimă va continua să scadă”.

BfV și-a intensificat monitorizarea activităților grupurilor extremiste și ale persoanelor care încearcă să pună la îndoială legitimitatea guvernului în urma pandemiei de coronavirus și a războiului din Ucraina. Haldenwang a declarat că riscul reprezentat de astfel de mișcări a fost sporit de puterile străine care încearcă să promoveze propaganda antiguvernamentală prin dezinformare.

Cel mai înalt oficial de securitate al Germaniei, ministrul de Interne, Nancy Faeser, l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că a alimentat ideea de „rusofobie” în Occident de când a lansat războiul din Ucraina.

                                                                                                                    Adina Silav