-4 C
București
duminică, 23 ianuarie 2022 - 8:24
No menu items!

Șeful OMS, declarație controversată despre avantajele restricțiilor severe din pandemie

spot_img

„Pandemia ne-a oferit şansa de a vedea cum ar putea fi lumea noastră: un cer curat şi râuri. Covid-19 este o criză de sănătate care se întâmplă o dată la un secol. Dar tot o dată la un secol, ne dă ocazia de a transforma lumea pe care o vor moşteni copiii noştri – lumea pe care o dorim”, a afirmat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, vineri, în deschiderea unei conferinţei de presă.

Numărul infectărilor cu noul coronavirus la nivel global a ajuns la 22 de milioane şi cel al deceselor la 780.000, subliniind că în multe ţări pacienţii au nevoie de spitalizare şi îngrijiri, lucru care pune presiune pe sistemele de sănătate şi afectează aprovizionarea pentru nevoile medicale, potrivit news.ro.

“Mai multe ţări se confruntă acum cu noi focare după o lungă perioadă cu transmisie redusă. Aceste ţări sunt un exemplu de precauţie pentru ţările care acum înregistrează o descreştere a cazurilor. Progresul nu înseamnă victorie. Cei mai mulţi oameni sunt susceptibili de infectare cu noul coronavirus. În acest caz, este vital ca ţările să fie capabile să identifice rapid şi să prevină transmiterea şi posibilitatea de noi restricţii”, a precizat Ghebreyesus.

Tedros Adhanom Ghebreyesus este de părere că izolarea totală, măsură adoptată de multe ţări, a redus transmiterea virusului şi presiunea asupra sistemului de sănătate. Dar nu este o soluţie pe termen lung pentru nicio ţară. Oficialul OMS insistă pe atititudinea precaută a țărilor, până la apariția unui vaccin.

Declarația despre lumea mai bună fără oameni nu este o noutate în materie de extravaganțe de discursul. La sfârșitul lui iunie, directorul OMS a afirmat că lumea simte nevoia unei conduce globale pentru a putea depăși pandemia de Sars-CoV-2.