35.7 C
București
joi, 29 iulie 2021 - 16:04

Șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, i-a cerut lui Kovesi acces la dosarul în care a fost vizat de DNA: “M-a nemulțumit situația”

spot_img

Procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a declarat, marți, într-o intervenție telefonică în emisiunea “Esențial”, realizată de Ana Maria Roman, la Antena 3, că a cerut DNA acces la dosarul în care a fost investigat. Horodniceanu a admis că a avut chiar și o discuție cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, pe această temă. 

Daniel Horodniceanu a precizat că l-a nemulțumit această situație, pentru că a aflat din presă, dar a invocat – ca o scuză la adresa DNA –  existența unei dispute profesionale referitoare la obligația legală care-i revine procurorului de a înștiința persoanele vizate de o anchetă, după închiderea acesteia. 

“Am aflat despre dosar din presă. Nu am văzut dosarul penal, dar există o dispută profesională, inclusiv la nivel de procuror general, referitoare modul în care se face comunicarea în dosarele în care cercetările se fac in rem, față de dosarele în care cercetările se fac cu privire la o persoană”, a spus Horodniceanu la Antena 3. 

Deși a susținut că, aparent, în cauza care l-a vizat, cercetarea s-a derulat in rem (față de fapte, nu și față de persoane) în ceea ce-l privește – adăugând că se va elucida după ce va studia dosarul instrumentat de DNA -, Horodniceanu a recunoscut că la DIICOT practica este alta. “Procurorii DIICOT comunică, pentru că legea spune că se comunică persoanei interesate, dar există o dispută profesională la acest moment, legată de comunicare.“, a precizat șeful DIICOT. 

“Nu putem verifica toate dosarele, pentru că, în unele dosare se fac cercetări, dar autorul nu este identificat, și sunt dosare în care, în urma cerecetărilor, sunt identificate una sau mai multe persoane, iar procurorul de caz dispune în consecință. Am făcut o solicitare scrisă la DNA, pe care am transmis-o pe fax, în urmă cu o săptămână, când a aparut informația în presă, pentru a studia dosarul. Am avut (marți – n.r.) și o discuție cu dna Kovesi. Trebuie verificat la nivel procedural. (…)M-a nemulțumit această situație, pentru că nu am aflat de unde trebuie, am aflat din presă.“, a mai explicat Daniel Horodniceanu. 

Acesta a mai precizat că nu există nicio rivalitate între DNA și DIICOT. 

Pe 25 februarie, luju.ro dezvăluia că șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a fost cercetat de DNA, mai exact de procurorul Dănuț Volintiru, timp de 14 luni. Dosarul a fost deschis pe motiv că ar exista suspiciuni că “procurorul de caz DIICOT”, adică Daniel Horodniceanu, ar fi facilitat obținerea de foloase de la o serie de firme și oameni de afaceri pentru a schimba un sechestru instituit în 2014 asupra unor conturi de persoane juridice și fizice. 

R.D.