14.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 20:16

Șeful Comisiei SRI: Percepția publică, denaturată de declarațiile lui Klaus Iohannis

spot_img

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat, joi, după audierea șefului Serviciului Român de Informații şi a ministrului de interne că între cele două instituţii există “o colaborare foarte bună şi un schimb de informaţii utile din perspectiva atribuţiilor celor două autorităţi”.

Am putut constata că între cele două instituţi, Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul de Interne, la acest moment, există o colaborare foarte bună şi un schimb de informaţii care sunt utile din perspectiva atribuţiilor celor două autorităţi şi că această comunicare are la momentul acesta o intensitate maximă“, a spus Ţuţuianu.

Se derulează la nivelul conducerii celor două instituţii prin protocoale existente din anii anteriori. Aceste protocoale trebuiesc îmbunătăţite pentru a da mai multă consistenţă activităţii celor două autorităţi.Trebuie subliniat că avem de-a face, în primul rând, cu o percepţie publică care nu coincide cu realitatea colaborării celor două instituţii. Această percepţie publică, generată mai degrabă prin informaţiile furnizate în spaţiul public de persoane care au autoritatea funcţiei pe care o ocupă, ar fi aceea că Ministerul de Interne nu ar fi gestionat corespunzător evenimentele, în special în data de 1 februarie“, a spus Adrian Țuțuianu. Acesta și-a nuanțat, ulterior, declarația și a precizat, râspunzând întrebărilor jurnaliștilor, că  s-a referit la declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis care, într-o declarație făcută la Cotroceni, a învinovățit MAI pentru violențe din Piața Victoriei.

Președintele Comisiei de control al SRI a mai menţionat că între SRI și MAI au fost trimise SMS-uri cu privire la persoane care ar fi putut perturba manifestaţiile.

“MAI și-a îndeplinit atributiile care vizează activitatea unor persoane cu activități extremiste și au fost transmise informări beneficiarilor de informaţii începand cu data de 2 februarie pe aceste subiecte”, a mai spus Ţuţuianu.

Toţi membrii Comisiei de control parlamentar au fost de acord că “activitatea Ministerului de Interne s-a desfăşurat în limitele legii, că ea a fost coordonată eficient de toate structurile de conducere, că s-a reuşit izolarea elementelor violente din piaţă şi sigurarea unor condiţii, să spunem normale, de desfăşurare a protestelor fără a fi afectată integritatea vreunei persoane, afectate bunuri, drepturi şi libertăţi cetăţeneşti”, a mai afirmat Ţuţuianu.

“Nu sunt elemente care să ne arate că ar fi fost afectate, din aceste activităţi, unitatea, integritatea teritorială a României sau activităţi care să afecteze statul român, care se circumscriu ideii de securitate naţională”, a conchis preşedintele Comisiei de control a SRI.

R.D.