6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 7:24
No menu items!

Șeful Comisiei Permanente de Vaccinare din Germania spune că nu și-ar vaccina copiii

spot_img
  • Cornel Filimon
    (corespondență specială)

Președintele Comisiei Permanente pentru Vaccinare (Stiko) din Germania, Thomas Mertens, afirmă că nu și-ar vaccina, cel puțin deocamdată, propriii copii mici împotriva coronavirusului. Motivul îl constituie „datele insuficiente” despre efectele vaccinurilor, a explicat Mertens, joi, într-un podcast al ziarului „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Mertens a spus că, dincolo de datele privind copiii din studiul de aprobare a vaccinului, nu există „niciun fel de informații” privind tolerabilitatea vaccinului în grupul de copii cu vârste cuprinse între cinci și unsprezece ani.

Aspectele publicate până acum arată că nu pot fi trase concluzii cu privire la daunele pe termen lung pe care le-ar putea provoca injecția, spune expertul german. Infecțiile cu coronavirus sunt de obicei inofensive la copii, de aceea „trebuie să fim siguri că vaccinarea este bine tolerată pe termen lung”, a spus specialistul. Aceasta este dilema care preocupă Stiko, a precizat Mertens, subliniind că „schimbarea părerilor în rândul publicului și al politicienilor nu poate fi temeiul deciziei Stiko de a recomanda sau nu vaccinarea copiilor”.

La scurt timp după ce, la mijlocul lunii noiembrie, Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul ARNm al Biontech pentru copii, ministrul german interimar al sănătății, Jens Spahn a anunțat că vaccinul va fi livrat în statele membre ale UE începând cu 13 decembrie.

Pediatrii și medicii pentru adolescenți din Germania avertizează, însă, împotriva așteptărilor exagerate în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID la copiii începând cu vârsta de cinci ani.

„Ar fi o greșeală să creștem presiunea asupra acestui grup, care nu este un factor determinant al pandemiei”, a declarat, vineri, Thomas Fischbach, președintele Asociației Profesionale a Medicilor Pediatri și a Medicilor pentru Adolescenți, pentru grupul de media Funke.

Fischbach a avertizat liderii politici să nu se bazeze „prea mult pe vaccinarea copiilor de cinci până la unsprezece ani în lupta cu pandemia”. Copiii infectați, a explicat medicul, sunt mai puțin contagioși și foarte rar se îmbolnăvesc grav de COVID. De asemenea, Fischbach și-a exprimat speranța că decidenții de la Berlin nu vor face din nou presiuni asupra Comisiei Permanente de Vaccinare (Stiko) pentru ca aceasta să emită rapid și o recomandare de vaccinare a pruncilor.

Totuși, miniștrii sănătății din landurile federale fac presiuni pentru vaccinarea copiilor împotriva coronavirusului. Landurile salută faptul că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat un vaccin pentru copiii cu vârste cuprinse între cinci și unsprezece ani, a declarat luni ministrul sănătății din Bavaria, Klaus Holetschek. Acum, a spus acesta, Comisiei Europene este așteptată să pună la dispoziție vaccinul mai devreme de 20 decembrie.

„Sperăm că acest lucru poate fi devansat pentru a putea începe vaccinarea copiilor mai repede”, cere Holetschek. Landurile germane susțin această cerere printr-o rezoluție unanimă.

Conferința Miniștrilor Sănătății din Germania a convenit asupra lansării peste tot „de centre de vaccinare a copiilor, astfel încât acestea să treacă la treabă imediat ce vaccinul este disponibil”, a mai spus Holetschek. În plus, Comisia Permanentă pentru Vaccinare (Stiko) este rugată să emită cu celeritate o recomandare pentru vaccinarea copiilor, mai cer landurile.

Comisia Permanentă de Vaccinare în cadrul Institutului Robert Koch (în germană Ständige Impfkommission am Robert-Koch-Institut) este un comitet științific format din 18 membri, care oferă recomandări oficiale privind programele de vaccinare utilizate de fiecare land german. Comisia se reunește de două ori pe an pentru a analiza cele mai recente cercetări privind vaccinarea împotriva bolilor infecțioase.