18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 16:13
No menu items!

Şeful clerului din Arabia Saudită: Femeile ar fi ,,expuse la rău” dacă le-ar fi permis să conducă

spot_img

Cel mai înalt cleric al Arabiei Saudite a apărat interdicţia asupra conducătorilor auto de sex feminin, declarând că este ,,o chestiune periculoasă ce expune femeile la rău”.

Marele Muftiu, Seikh Abdul Aziz bin-Abdullah al-Seikh, a declarat în cadrul unei emisiuni a canalului de televiziune religioasă Almajd că bărbaţii ,,slabi de înger, obsedaţi de femei” ar putea reprezenta un pericol pentru femeile care doresc să conducă automobile.

De asemenea, a spus că membrii familiei nu ar putea şti unde se află femeia în cazul în care i s-ar permite să conducă neînsoţită.

Drepturile femeilor reprezintă de mult timp o problemă în ţara islamică ultra-conservatoare. Cu toate că din punct de vedere legal femeile pot conduce, au nevoie de o licenţă locală care nu le este emisă.

Anul trecut, al-Loujain Hathlou, o militantă a drepturilor femeilor, a fost condamnată la 10 săptămâni de închisoare după ce a sfidat această interdicţie.

Totuşi, Regatul a făcut câteva progrese în acest domeniu în ultima vreme. În decembrie, pentru prima dată, femeile au avut dreptul să meargă la vot în cadrul alegerilor municipale. De asemenea, autorităţile au declarat că văduvele şi femeile divorţate vor putea să primească pe viitor cărţi de identitate de familie pentru copiii lor, astfel încât îi vor putea înscrie la şcoală şi la serviciile de sănătate, potrivit Observatorului pentru Drepturile Omului.

Cu toate acestea, femeilor din Arabia Saudită le este încă interzis să se căsătorească, să călătorească, să se înscrie într-o instituţie de învăţământ superior sau să obţină un paşaport fără aprobare de la un tutore sau o rudă de sex masculin.

Marele Muftiu este cunoscut pentru declaraţiile sale controversate legate de o serie de probleme, nu doar cu privire la drepturile femeilor. În martie anul trecut a interzis musulmanilor din Arabia Saudită dreptul de a juca şah, argumentând că promovează ,,vrăjmăşia şi ura”.

În 2014, Seikh al-Seikh a spus că Twitter este ,,sursa tuturor relelor” şi că utilizarea reţelelor de socializare ,,promovează ura şi prejudiciul”.

Octavian Cătuşanu